Tinjanski celnici sprijecili pljacku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vjerojatno ni jedan opcinski nacelnik ne voli cuti recenicu: "Nacelnice, gori ti Opcina!". Upravo je tu recenicu tinjanski nacelnik Mladen Rajko cuo od vozaca autobusa kada se pospana delegacija Opcine u noci s nedjelje na ponedjeljak, tocnije u 4.15 sati, vracala iz trodnevnog posjeta Poljskoj.

Kad je autobus skretao na plac pred opcinskom zgradom, na jednom njenom uglu doista se vidio plamen, pa je vozac požurio farove namjestiti tako da osvjetljavaju poprište još neobjašnjenih dogadanja.

Srecom, ipak nije gorjela opcinska zgrada, vec je plamen promjera otprilike pola metra dolazio iz završetaka dviju vjerojatno gumenih cijevi koje su bile spojene na plinske boce za autogeno zavarivanje, odložene na tlo pet-šest metara dalje.

Na tom se istom kantunu opcinske zgrade nalazi bankomat, meta razbojnickog prepada ocigledno prekinutog usred izvodenja radova. Vidjevši autobus, lopovi su se unatoc nedovršenom poslu vjerojatno požurili sakriti, možda su cak i pobjegli s mjesta nedovršenog zlocina.

Rajko i ostali clanovi tinjanske delegacije, razbudeni u trenu, najprije su pozvali policiju, zatim se osvrnuli uokolo za eventualnim sumnjivim kretanjima i potom pomnije razgledali poprište neuspjelog nocnog zlocina.

Na bankomatu su uocene rupice, kao od bušilice, metalne strugotine od bušenja bile su razasute uokolo, još je vonjalo po užarenom metalu, a u jednu od rupica u donjem okviru bankomata bila je umetnuta platnena vrpca položena prema kantunu iza kojeg su se nalazile plinske boce. Povrh svega, na metalnim ulaznim vratima omanjeg skladišta na cijem je vanjskom zidu montiran bankomat bila je izbijena cilindricna brava, ostala je samo rupa, ali vrata nisu bila razvaljena.

Na poprište su najprije stigli vatrogasci, neutralizirali su opasnost od plinskih boca, zatim djelatnik zaštitarske tvrtke koja osigurava opcinsku zgradu, zatim i policija pa je ocevid poceo još tijekom noci. U ponedjeljak ujutro ocevid su obavili i kriminalisti, a nacelnik Rajko veli da su, prema mišljenju strucnjaka, lopovi vjerojatno kanili malo skladište ispuniti plinom i zatim ga potpaliti pomocu postavljenog fitilja da bi pritisak eksplozije unutar prostorije naprosto izbacio bankomat iz okvira.

Da su se Tinjanci vratili iz Poljske samo par minuta kasnije, lopovi bi vjerojatno uspjeli u svom naumu. Ovako su bankomat i novac u njemu sacuvani, no lopovi su pobjegli, iako su ostali bez dijela opreme. Zato, ako nekome ovih dana nestanu acetilenske boce, nek' se nocu pripazi na bankomate!


Podijeli: Facebook Twiter