Tinjan: Žig na prvih pet istarskih pršuta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svecanoj promociji zaštite istarskog pršuta oznakom izvornosti na nacionalnoj razini u tinjanskom Domu mladih prisustvovao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. On je u konacnici trosatne prezentacije utisnuo žigove u prvih pet zašticenih pršuta koji su uspjeli ispuniti zahtjevne norme: Dujmovic iz Kringe, Milohanic i Antolovic iz Tinjana, Pisinium iz Pazina te Kod Milana iz Vodnjana.

Ministar je cestitao Udruzi proizvodaca istarskog pršuta, Opcini Tinjan te poljoprivrednom odjelu Istarske županije na velikom trudu u procesu brendiranja vrhunske istarske delicije koji ce dati dodanu vrijednost ovom proizvodu na tržištu Europske unije.

S obzirom na to da dobar dio istarskih proizvodaca pršuta sirovinu nabavlja u kontinentalnom dijelu zemlje naglasio je važnost gospodarske suradnje "plave i zelene Hrvatske", a na kasnije novinarske pitanje odgovorio da ce proces zaštite istarskog pršuta na razini EU-a potrajati znatno krace od zaštite na nacionalnom nivou, koja je potrajala tri godine 2008. - 2011.).

Jedan od licenciranih proizvodaca istarskog pršuta, procelnik županijskog odjela za poljoprivredu, Milan Antolovic, kazao je da se u zaštitu brenda dosad utrošilo 178 tisuca eura, pri cemu je država dala 80 tisuca, županija 95 tisuca, a americka državna agencija USAID 3.600 eura.

Prema europskim uredbama dozvoljeno je korištenje sirovine iz šire regije onim proizvodima koji su vec na takav nacin bili zašticeni, pa je tako istarskom pršutu zaštita brenda iz 2002. godine omogucila korištenje uzgojenih svinja izvan podrucja Istarske županije, kazao je Antolovic.

U povodu mogucih problema pri brendiranju proizvoda na europskom tržištu, spomenut je slucaj sudski odbacenog osporavanja registracije istarskog pršuta koji je vodila slovenska tvrtka Kras koja na hrvatskom sudu ima proizvod nazvan istrski pršut.

Na susretu su govorili predsjednik Udruge proizvodaca istarskog pršuta Milan Buršic, tinjanski nacelnik Mladen Rajko, direktor konzultantske tvrtke CSQA Adria d.o.o. iz Pule, Gian Paulo Braceschi iz brešanske tvrtke za nalaizu i brendiranje hrane Centro studi assaggiatori, Ivica Kos iz zagrebackog Agronomskog fakulteta te Blanka Sincic Pulic iz županijskog poljoprivrednog odjela, ujedno predsjednica Udruge senzornih analiticara pršuta. Potonja je promovirala novi katalog udruge u kojem se nalazi desetoro istarskih pršuta.

Takoder, proglašeno je jedanaest "panel voditelja", svojevrsnih ucitelja buducih senzornih analiticara: Jasenka Kapuralin, Blanka sincic Pulic, Mladen Milohanic, Feruco smokovic, Alfredo Jedrejcic, Gordan Šubara, Ivica Kos, Damir Lukež, Željan Peloža, Milan Antolovic i Srdan Lisac.

Susret je dovršen gala domjenkom na kojem se medu ostalim nudilo pet prvih žigosanih pršuta. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter