Tinjan za Dan općine dobio vrijednu zbirku predmeta

Enriko Depiera predstavlja svoju zbirku
Enriko Depiera predstavlja svoju zbirku

Tinjan je ove godine za rođendan, za svoj dan dobio izuzetno vrijedan dar. Strastveni kolekcionar Enriko Depiera svoju je bogatu zbirku darovao Tinjanu i Tinjancima svih pokoljenja kao spomen na život i rad njihovih predaka s nadom će je sadašnja pokoljenja sačuvati i predati svojim potomcima.

Depiera je tijekom sedam desetljeća, koliko je kaže, do sada radio na ovoj zbirci, sakupio nekoliko tisuća raznih predmeta vezanih za život i rad davnih pokoljenja žitelja Tinjanštine. Najstariji predmeti u njegovoj zbirci datiraju iz prapovijesti, a najbogatiji njeni dijelovi pripadaju etnografiji i vjerskom životu. Nakon što je Depiera predstavio svoju zbirku, izloženu u obnovljenoj staroj kući koja odavna pripada njegovoj obitelji, Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu, dodao je kako ova zbirka predstavlja veliki doprinos istarskoj kulturi, a Tinjan svrstava među značajnija odredišta na kulturnoj karti Istre.

Marino Balidini, arheolog i povjesničar umjetnosti, odnedavna i europarlamentarac, složio se s Torbicom te dodao da neke ustanove koje se profesionalno bave sličnim temama nisu uspjele sakupiti ovakvu kolekciju. Otvaranje ove zbirke za javnost velik je događaj za Istru, poglavito njen središnji dio. Ovo je jedinstveno mjesto, rekao je Baldini te je naglasio da nigdje u Istri ne postoji nešto slično ovomu, ovako bogata i izuzetno vrijedna zavičajna zbirka kojoj je Depiera, veliki zaljubljenik u Tinjan i njegovu baštinu, posvetio velik dio svog života i rada.

Uz ovaj hvalevrijedan kulturni događaj Tinjanci su Dan općine proslavili bogatim sportskim i zabavnim programom. U sportskom dijelu programa odigran je malonogometni turnir, zatim su se lovci nadmetali u gađanju glinenih golubova, mladi su održali karate turnir, pljočkari 3. memorijal "Božidar Brečević, Mario Krizmanić i Vjekoslav Monas", a pješaci obišli Pješačku stazu suhozida.

Nakon mimohoda folkloraša kroz Tinjan održana je folklorna večer "Kumpanija Kosirići i njihovi gosti". Bogatu folklornu tradiciju ne samo Istre, već i drugih krajeva Hrvatske predstavili su KUD "Pounjski pleter" iz Dvora na Uni, KUD "Matija Gubec" iz Ilače, naš RKUD "Raša", zatim Trio "Šaltin" iz Umaga, Vokalna etno skupina "Nigrignanum" Zajednica Talijana iz Labinci i, naravno, domaćini "Kumpanija Kosirići". (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter