Tinjan vodi u broju ostvarenih noćenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi turistički rekordi ostvareni na području Turističke zajednice središnje Istre u prvoj polovici ove godine bili su povod konferenciji za novinare koju su na simboličnom mjestu, platou pred tisućugodišnjim pazinskim Kaštelom s pogledom na avanturiste koji se spuštaju zip-lineom preko Pazinske jame, održali direktorica TZ-a Središnje Istre Sanja Kantaruti i njen predsjednik Renato Krulčić.

Smještajni kapaciteti

Na području TZ-a središnje Istre koja pokriva grad Pazin te općine Lupoglav, Cerovlje, Gračišće, Karojba, Pićan, Sveti Lovreč, Sveti Petar u Šumi i Tinjan u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvareno je 9.287 turističkih dolazaka i 57.431 noćenje, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje porast od 35 posto u dolascima te 39 posto u noćenjima. Zanimljivo je da je ovaj porast turističkog prometa višestruko veći od porasta smještajnih kapaciteta, jer područje TZ-a središnje Istre raspolaže s 3.786 kreveta, što je 16 posto više nego lani. Između 832 smještajne jedinice na ovom području polovica su kuće za odmor, 37 posto apartmani, 10 posto sobe, a ostalo seljačka domaćinstva, jedan hotel, kamp odmorište i kamp u domaćinstvu.

Najbrojniji ovogodišnji gosti središnje Istre su Nijemci, koji su ostvarili 58 posto noćenja, 60 posto više nego lani. Domaći gosti su na drugom mjestu, a slijede Austrijanci, Britanci, Nizozemci, Talijani, Belgijanci, a zanimljiv je ovogodišnji vidan porast broja gostiju iz Švedske, Danske i Rusije. Povećanje broja noćenja bilježe sve smještajne kategorije, a čak 90 posto ostvareno je u privatnom smještaju. Među jedinicama lokalne samouprave udruženima u TZ središnje Istre najviše je noćenja (14.130) ostvareno na području općine Tinjan, zatim na području grada Pazina (12.899) i općine Sv. Lovreč (9.253).

- Rekordi nas nisu iznenadili, oni su rezultat sinergijskog rada TZ-a središnje Istre, jedinica lokalne samouprave i naših iznajmljivača koji su nositelji razvoja pružanja turističkih usluga na našem području, naglasila je Sanja Kantaruti.

Potpore manifestacijama

Tijekom pripreme turističke sezone TZ je nastojao ojačati turističke proizvode koji pridonose razvoju destinacija, poput zip-linea i speleoavantura u Pazinskoj jami, Kuće fresaka u Draguću i slično, a prvi put TZ se ove godine uključio i u organizaciju predsezonskih i posezonskih manifestacija poput tinjanskog Internacionalnog sajma pršuta, sajma S klobasicom u Europu u Sv. Petru u Šumi ili gračaške Smotre vina središnje Istre. TZ središnje Istre je prvi put za ovu godinu raspisao i natječaj za sufinanciranje manifestacija, prvi put je organizirao radionice za iznajmljivače za pripremu sezone, pa su i to razlozi dobrih rezultata. Za usporedbu, lani je u cjelogodišnjim rezultatima zabilježen porast turističkog prometa od 27 posto, a od ove godine se očekuje rast od 30 posto. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter