Tinjan: U vrtiću nema mjesta za jedanaestero djece

Tinjanski vrtić postao je pretijesan (A. DAGOSTIN)
Tinjanski vrtić postao je pretijesan (A. DAGOSTIN)

Jedanaestero djece koja zadovoljavaju uvjete za upis ne može biti primljeno u tinjanski vrtić jer je on prema normativima odnosno važećim pedagoškim standardima primjeren samo za 40 polaznika, a taj je kapacitet popunjen. O ovom aktualnom problemu raspravljalo je, uz nazočnost i roditelja neupisane djece, tinjansko Općinsko vijeće na posljednjoj sjednici, no rješenje problema još nije na vidiku. Roditelji su podsjetili da je riječ o djeci rođenoj prije četiri godine, pa je bilo dovoljno vremena da se pravodobnim planiranjem ovaj problem preduhitri.

U općini Tinjan se već dulje vrijeme, podsjetio je pak načelnik Goran Hrvatin, planira izgradnja novog vrtića s dovoljnim kapacitetom, no problem predstavlja državno vlasništvo nad parcelom na kojoj je planirana gradnja i otezanje očekivanog prijenosa vlasništva s države na Općinu. Kada će se moći graditi novi vrtić još se uopće ne može procijeniti pa treba tražiti privremeno rješenje. Jedno takvo predložio je vijećnik Dano Červar (IDS): privremeni objekt vrtića od prilično jeftinih montažnih kontejnerskih modula.

Upravo na takav način nedavno je izgrađen veliki vrtić u Samoboru, ukazao je Červar. Odlučeno je da se prikupe potrebni podaci i troškovnici o kojima će se raspraviti narednih dana.

Vijećnici su usvojili godišnji obračun lanjskog proračuna, po kojemu su od planiranih 7,97 milijuna kuna ostvarena 7,73 milijuna. Obavljen je tek manji broj investicijskih radova, a većina financijskih potencijala Općine iskorištena je za vraćanje kredita i plaćanje ranije obavljanih radova, kazao je načelnik Hrvatin. Izvijestio je vijećnike i o uspostavljenoj suradnji sa slovenskom općinom Sežana, čiji su predstavnici nedavno posjetili Tinjan te obišli nekoliko ovdašnjih vinara i pršutara. Uzvratni poziv Tinjanaca Sežani uslijedit će, na poziv Slovenaca, početkom kolovoza kada se u toj općini na slovenskom Krasu održava poznati sajam terana i pršuta. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter