Tinjan: Traži se obnova muntriljske škole

Općinsko vijeće Tinjana (A. DAGOSTIN)
Općinsko vijeće Tinjana (A. DAGOSTIN)

"Zgradu stare škole u Muntrilju dugoročno bi trebalo adaptirati, ako je moguće putem EU fondova", zatražio je na sinoćnjoj sjednici tinjanskog općinskog vijeća Nikola Poropat (IDS).

Objekt po mišljenju tamošnjih žitelja koji su nedavno imali sastanak ne smije se prodavati, već s prvim danima proljeća očistiti, ali i pristupiti obnovi krovišta da se ne bi srušilo. U prizemlju urediti društveni dom i poslovni prostor (trgovinu, gostionicu ili lovnoturistički punkt), na katu urediti 2-3 stana koja bi se uz minimalni najam, ali s ograničenim vremenom boravka, dodjeljivala mladim obiteljima, iznio je Poropat.

"U obnovu škole će se teško krenuti bez financijskih sredstava sa strane", odgovorio mu je predsjednik vijeća Vlado Ivetić koji smatra da bi se uz predloženo asfaltiranje parkirališta u istom mjestu na lokaciji Lokva koje je predložio Davor Sirotić (Ivetićeva lista) trebalo sagraditi i igralište.

Proširenje muntriljskog groblja jedno je od prioriteta toga mjesnog odbora, a spomenuta je potreba daljnjeg asfaltiranja bijelih cesta, izostanak putokaza za sela za što je zadužen ŽUC, nekih rasvjetnih tijela i oglasnih ploča.

Dano Červar (IDS) je pitao načelnika hoće li se pokrenuti aktivnosti u poslovnoj zoni Finida (poljoprivredni nasadi, bioplinska energana, solarni paneli) ili će investitori možda tražiti od općine povrat uloženih sredstava za izradu dokumentacije pošto ona nije od države preuzela vlasništvo nad zemljištem što je obećala.

Načelnik Hrvatin je kazao da "sve još stoji", a da obeštećenje nije zatraženo. U razgovor se uključio Darko Banko (Ivetićeva lista) kazavši da je u kontaktu s investitorima koji se nadaju da će prijenos zemljišta biti proveden u idućih mjesec dana, međutim, nije isključio mogućnost da će investitori tražiti obeštećenje. Istog je vijećnika zanimalo hoće li općina morati financirati aktivnosti Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tinjan u osnivanju na što mu je tinjanski načelnik Goran Hrvatin (SDP) odgovorio potvrdno dodavši da će pripomoći županijska i pazinska Vatrogasna zajednica.

Mirjana Fabris (IDS) je prigovorila zbog čega se Ministarstvu kulture i županije nije kandidiralo "projekte suhozida i vampira" na što se inače znalo dobivati 45 tisuća kuna godišnje, na što je načelnik odgovorio da se lani dobilo značajno manje, ali da će ih ubuduće kandidirati. Vijećnici su se usuglasili da zasad neće smanjivati općinsku pomoć za novorođenčad. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter