Tinjan svoj imidž gradi na istarskom pršutu


Predstojećeg vikenda po jedanaesti put će se u Tinjanu na Internacionalnom sajmu pršuta predstaviti proizvođači pršuta iz desetak mediteranskih i srednjoeuropskih zemalja. Zamisao o Tinjanu kao "općini istarskog pršuta" ovogodišnjim ISAP-om zakoračuje u drugo desetljeće, a neposredno pred otvorenje ove manifestacije dogodile su se dvije stvari koje će tinjansku priču o pršutima u skoroj budućnosti bitno oplemeniti i unaprijediti. Prva je početak uređenja Interpretacijskog centra - Kuće istarskog pršuta, turističko-ugostiteljskog objekta koji će ne samo na moderni muzeološko-multimedijski način interpretirati priču o istarskom pršutu, već će biti i mjesto na kojem će se moći kušati svi istarski pršuti kroz cijelu godinu, a takvog mjesta dosad nigdje u Istri nije bilo.

Kuća pršuta

Kuća istarskog pršuta trebala bi biti dovršena do sljedećeg ISAP-a, a njeno uređenje dijelom financira i Ministarstvo turizma. Druga velika novost je što se baš u danima pred ISAP nakon trideset godina pauze ponovno otvara farma svinja pokraj sela Brečevići, kapaciteta 400 tovljenika, pa će se napokon ostvariti već petnaestak godina priželjkivana proizvodnja sirovine za istarske pršute u samoj Istri. Naravno, ovaj početak je količinom simboličan, jer samo trima tinjanskim pršutanama treba deset puta više sirovine nego što će se u Brečevićima proizvoditi, ali krene li ta proizvodnja dobro, bit će to poticajan primjer drugim poduzetnicima koji žele krenuti tim putem.

Tri pršutane

Tinjanski načelnik Goran Hrvatin prezadovoljan je što se počinje događati nešto što će tinjanski pršutarski imidž održavati kroz cijelu godinu. Tome možemo dodati i nakanu još jednog tinjanskog poduzetnika da nedaleko lokacije Kuće pršuta otvori restoran. Naime, kako turistički promet na Tinjanštini, mjeren brojem turističkih dolazaka i ostvarenih noćenja, raste po dvadesetak posto godišnje, logično je pretpostaviti da svi ti turisti moraju negdje i jesti, a također je logično da im se ponude i lokalni specijaliteti, pogotovo pršut.

Na području općine Tinjan danas djeluju tri pršutane: ona Mladena Dujmovića u selu Kučići pokraj Kringe, utemeljena 1998. godine i s današnjim kapacitetom od 3.000 komada; zatim pršutana Milana Antolovića koju vodi zajedno sa sinom Matijom u selu Bašići, otvorena 2005. godine i s godišnjom proizvodnjom od tisuću komada; te pršutana Mladena Milohanića koja je proradila 2007. godine a godišnje proizvodi 600 pršuta. Sve tri pršutane iza sebe imaju prilično dobru godinu, s mnoštvom osvojenih priznanja:

GPS-om do pršuta

Pršute sve trojice tinjanskih pršutara odjednom možete kušati samo ako predstojećeg vikenda dođete na sajam u Tinjan. Nijedna od ovih pršutana još nema uz proizvodni pogon i kušaonicu za posjetitelje, plasman njihovih pršuta u lokalno ugostiteljstvo je prilično sporadičan, ali zato u sve tri pršutane dolaze turisti koji borave u nekim od obližnjih vila za odmor, ili su u prolazu. Mladen Dujmović kaže da se turisti pred dolazak u Istru dobro informiraju, pa tako saznaju i za ovdašnje pršutane, a preko GPS-a ih lako i nađu. Upravo zbog turista koji mu dolaze na vrata pršutane Dujmović je počeo dio svojih pršuta iskoštavati i pakirati u komadima od po kilogram za potrošnju turistima dok su ovdje, a na odlasku nerijetko svrate kupiti i cijeli pršut da bi ga odnijeli kući. I Mladenu Milohaniću kupci, među njima i mnogi turisti, dolaze na kućni prag, i na taj način on plasira i do 20 posto svoje godišnje proizvodnje, dok veći dio plasira u istarske agroturizme i konobe, a oko pet posto izvozi. Djelovale su na području općine Tinjan još dvije pršutane, ali su se one tiho ugasile ne mogavši prevladati zasićenost tržišta uvoznim proizvodima i teškoće u dobavi kvalitetne sirovine.

Uzajamnim posjetima i nastupima na festivalima širi se glas o Tinjanu kao "općini istarskog pršuta" i o ovdašnjem pršutu, taj glas dolazi i do ljudi koji dolaze u Istru na odmor, a oni koji dolaze na Tinjanštinu naravno da požele kušati i pršute tinjanskih proizvođača.

Brendirati "tinjanski doručak"

Nevezano uz činjenicu da su u vrijeme ISAP-a daleko unaprijed rezervirani i zauzeti svi smještajni kapaciteti ne samo na Tinjanštini nego i u široj okolici, u prvih devet mjeseci ove godine rezultati turističkog prometa ponovno nadmašuju rezultate istog lanjskog razdoblja. Skoro sedam tisuća turista prespavalo je ove godine na Tinjanštini ukupno 63.000 noći, a do kraja godine broj bi noćenja prema procjenama mogao narasti do 70.000, a uz podatak da u ukupno 144 smještajna objekta Tinjanština raspolaže s ukupno 906 kreveta, razvidno je da skoro tisuću stranaca svakoga dana, barem u špici sezone, boravi u ovome kraju. Iako uz pršute i druge suhomesnate proizvode Tinjanština ima i proizvođače sira i drugih mliječnih proizvoda, proizvođače meda, vrsne vinare, a ima i pekaru, dakle više-manje sve potrebno da bi se gostima na smještaju ponudio brendirani "tinjanski doručak", još se nitko nije pozabavio plasmanom lokalnih proizvoda direktno u smještajne objekte, iako ideja i namjera ima. Iznajmljivači su međutim opskrbljeni informacijama i prospektima lokalnih pršutana i drugih proizvođača, pa zasad upućuju svoje goste da sami potraže domaće delicije neposredno kod proizvođača, i to su ti kupci koji kucaju na vrata Dujmovićeve, Milohanićeve ili Antolovićeve pršutane.

Lani je u sklopu jubilarnog desetog ISAP-a na trgu pred zgradom tinjanske općine postavljen veliki kameni spomenik pršutu, pa tako namjernici i u mjesecima kada nema sajma pršuta znaju da su došli u kraj koji svoj imidž gradi i na ovoj vrhunskoj deliciji.

Inozemna promocija

Općina Tinjan u suradnji s pršutarima i njihovom udrugom te županijskim Odjelom za poljoprivredu posljednjih godina pojačava i međunarodnu promociju "općine istarskog pršuta" i istarskog pršuta kao proizvoda, koji je i u Europi sve zanimljiviji i traženiji nakon što je dobio europsku zaštitu oznakom izvornosti. Ove godine Tinjanci su predstavljali istarski pršut u veljači na festivalu zlatiborske pršute u Čajetini pod planinom Zlatibor u južnoj Srbiji, zatim na svibanjskom festivalu pršuta u zbratimljenoj španjolskoj općini Jerez de los Caballeros, potom u kolovozu na festivalu europskih pršuta u također zbratimljenom austrijskom Auersbachu, i naposljetku u rujnu u Italiji na festivalu parmskog pršuta u Parmi i Langhiranu. Rezultat ovog potonjeg gostovanja je uzvratni nastup konzorcija proizvođača parmskog pršuta kao gosta-partnera na ovogodišnjem ISAP-u. Široka međunarodna suradnja s ishodištem u pršutima potekla je iz nekoliko europskih projekata međunarodne suradnje u kojima je sudjelovala općina Tinjan, a ta se suradnja dalje razvija stvaranjem međunarodne mreže manifestacija i udruga proizvođača pršuta zaštićenih europskim oznakama izvornosti ili geografskog podrijetla, kaže Goran Hrvatin. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter