Tinjan: Službenicima smanjili plaće za pet posto

Tinjansko općinsko Vijeće (A. DAGOSTIN)
Tinjansko općinsko Vijeće (A. DAGOSTIN)

Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna pokazao je da su prihodi od poreza u odnosu na godišnji plan ispunjeni u visini od 45 posto, izvješteno je na sinoćnjoj sjednici tinjanskog općinskog vijeća.

Načelnik Goran Hrvatin kazao je da su od preuzimanja vlasti pokrenuli proces razduživanja, ali da će se, s obzirom da na naplatu dolaze preuzeti krediti s odgodom, s bankama morati dogovoriti reprogramiranje kreditnih zaduženja da bi ih "razvodnila". Općinskim službenicima smanjena je plaća za pet posto, kao i putni troškovi koji će im se ubuduće plaćati dvije kune po kilometru putovanja. Radnicima općinske tvrtke TKM plaća nije dirana.

Do konca kolovoza, prema podacima Turističke zajednice središnje Istre, na području općine zabilježeno je 23.800 noćenja, dok je lani na godišnjoj razini evidentirano 24.800 noćenja, što znači da će Tinjanština do kraja godine bilježiti značajan turistički porast.

Načelnik Hrvatin je kazao da je Tinjan najsnažnija turistička općina na području središnje Istre te do konca godine očekuju oko 30 tisuća noćenja. Razmišljaju o tome da se zajedno s Općinom Sveti Lovreč izdvoje u zasebnu turističku zajednicu, međutim to je zasad samo ideja.

Ivan Mofardin (Ivetićeva nezavisna lista) poveo je raspravu o pravilniku za stipendiranje, pri čemu je ocijenio da bi stipendiste trebalo stimulirati prema postignutim rezultatima te ukinuti stipendiju nakon ponavljanja godine, umjesto dosadašnjeg stavljanja u mirovanje. I drugi su se vijećnici složili da treba postrožiti stipendijske uvjete, ali je izmjena pravilnika odgođena za iduće zasjedanje. Općina je nedavno isplatila sve zaostale stipendije koje prima 18 studenata i 10 učenika.

Internacionalni sajam pršuta 19. i 20. listopada organizirat će tinjanska javno-privatna tvrtka Cerot te je dogovorena klauzula da će eventualni profit, ali i gubitak snositi Općina Tinjan.

Daliborka Sirotić Milotić (IDS) pitala je zašto se organizacija ne povjeri TKM-u ili samoj općini, na što joj je predsjednik vijeća Vlado Ivetić kazao da se TKM kao komunalna tvrtka ne može time baviti, a da se Općini ne isplati biti organizator zbog porezne legislative. Vijećnici su se složili s povećanjem zakupnina za poslovne prostore u općinskom vlasništvu za 20 posto. (A. DAGOSTIN)

Na ISAP-u Šuput i Stavros
Načelnik Goran Hrvatin otkrio je tko će nastupiti u zabavnom programu 7. Internacionalnoj sajma pršuta. Bit će to Maja Šuput i Jasmin Stavros te niz pratećih "terasa" bendova. Općinsko vijeće je čestitalo je Samanti Fabris iz Kringe, hrvatskoj odbojkaškoj reprezentativki, predvodnici nove odlične generacije koja je na nedavnom Europskom prvenstvu stigla među osam najboljih, na izuzetnim sportskim dostignućima.

 


Podijeli: Facebook Twiter