Tinjan: Šampionske titule pršutarima Jeleniću i Melu

Sajam pršuta u Tinjanu
Sajam pršuta u Tinjanu

Pršuti Jelenić iz Svetog Petra u Šumi te Mel vlasnika Jakova Lovrića iz Hrvaca kraj Sinja šampioni su sedmog Internacionalnog sajma pršuta (ISAP) koji je otvoren u Tinjanu.

Nakon već dva zlata u protekle tri godine na ISAP-u susjednoj je supetarskoj Pršutani Jelenić ovoga puta uspjelo osvojiti titulu prvaka što znači da su pronašli pravi put za osvojiti gušte i okuse 16-člane stručne komisije koja je proteklih dana prema zadanim kriterijima organoleptičke analize pomno ocjenjivala "vijuline" čime su dokazali vrhunsku kvalitetu svoga Istarskog pršuta.

- Po prvi su se puta nudili certificirani istarski pršuti s oznakom izvornosti što će već iduće godine postati uvjet za sudjelovanje u natjecanju koji se tiče kategorije istarskih pršuta, kazala je predsjednica komisije i Udruge senzornih analitičara pršuta Blanka Sinčić Pulić dodavši da se takvi pršuti prepoznaju po vrućem žigu na koži u obliku violinskog ključa.

"Ponovno ni u jednoj kategoriji nije bilo brončanih pršutara što znači da natjecatelji održavaju visoku kvalitetu, rekla je Sinčić Pulić, napomenuvši da je na sajmu 27 pršutara izložilo svoje delicije ocjeni komisiji, dok ih je ukupno 33 bilo ponuđeno posjetiteljima na štandovima.

U najbrojnijoj kategoriji dimljenog pršuta s kožom s dalmatinskim pršutom slavili su Sinjani koji su ove godine već proglašeni šampionima nacionalnog sajma pršuta koji se održava u Sinju. Osim šampiona 12 pršutara odnijelo je zlata s tinjanskog sajma, a u prestižnoj kategoriji istarskog pršuta to su Pršutana Antolović iz Tinjana te tvrtka Pisinium iz Pazina.

U najmasovnijoj kategoriji zlata su dobili: Pršutana Puntica iz Vinjerca, Eurodelikatese iz Metkovića, Baba delicije iz Drniša, Voštane iz Trilja, Bel Cro-Trade iz Drniša. Poljoprivredno-braniteljska zadruga Svilaja iz Vrlike, Delicije Marović iz Sinja te Kulina Nova Sela iz Metkovića.

Jedino zlato u kategoriji nedimljenih pršuta s kožom osvojila je tvrtka Radix-Istra iz Pule koja nudi talijanski pršut Sapori iz Parme koja je nadmoćno pomela konkurenciju.

U kategoriji ostali pršuti "pozlatio" se španjolski pršut Jamon Iberico proizvođača Aquilino iz Jerez de los Caballerosana čijem je štandu ponovno vladala pomama unatoč cijenama. (A. DAGOSTIN; snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE.


Podijeli: Facebook Twiter