Tinjan: Pršuti stižu cak iz Portugala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na 5. Internacionalnom sajmu pršuta (ISAP) u Tinjanu koji se održava ovog vikenda predstavit ce se 29 proizvodaca pršuta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije, Italije, Španjolske i Portugala, najavio je na konferenciji za novinare tinjanski nacelnik Mladen Rajko.

Uvertira u pršutarski vikend pocinje vec u petak u 15 sati kada ce u tinjanskom Domu mladih biti predstavljen projekt Ekopark Istra, a u 17 sati slijedi otvorenje izložbe Orlanda Mociboba "Strpjenjen i buron do delicije" te tradicionalne izložbe kosiri. Istog ce se dana u 18 sati održati 10. festival mladih glazbenika "Zlatni kosir", dok ce uvecer publiku zabaviti Live band.

U subotu ce se održati bogati sportski program: prvenstvo u pljockanju, natjecanje u gadanju glinenih golubova, karate turnir, biciklijada "Od lokve do lokve" i pješacenje "Stazom suhozida". Svecano otvorenje ISAP-a zakazano je za 11 sati, a proglašenje nagrada i priznanja u podne. Pršute ce u poreckoj Turisticko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanica prethodno ocijeniti 15 strucnih clanova Udruge senzornih analiticara pršuta, a nagrade ce se dijeliti u cetiri kategorije: istarski pršut, dimljeni pršut s kožom, nedimljeni pršut s kožom i kategorija ostalih pršuta.

Za istinske ljubitelje pršuta važna je informacija da je degustacija šampionskog pršuta zakazana za 15 sati, dok ce se za plesnu zabavu uvecer pobrinuti Koktelsi i Replay band.



U subotu ce se u 13.30 održati i okrugli stol na temu "Prometna povezanost i turizam u funkciji razvoja Istre bez granica" kojeg organizira slovensko-hrvatska udruga prijateljstva.

U nedjelju se sajam otvara u 11 sati, u 12.30 je predviden nastup Folklorne skupine Kumpanija kosirici, u 15 sati ponovo degustacija šampionskog pršuta, dok ce se u 16 sati održati turnir u potezanju konopca. U nedjelju ce u šatoru nastupiti Lidija Bacic i Ribalta bend. Zbog slabog interesa natjecatelja ove su godine organizatori odustali od turnira u obaranju ruke (Braccio di Ferro). (A. DAGOSTIN)

Zaštita kobasice, kosnice, zarebnjaka i pancete

Nakon što je uspješno okoncan proces zaštite istarskog pršuta, predsjednik Udruge proizvodaca istarskog pršuta Milan Buršic najavio je da se uskoro krece u zaštitu još cetiri mesna proizvoda: kobasice, kosnice, zarebnjaka i pancete (potrbušine).
Do kraja godine nadležnom ce se ministarstvu predati specifikacija za zaštitu maslinovog ulja, a u izradi je takoder specifikacija istarskog ovcjeg sira, kazao je županijski procelnik za poljoprivredu Milan Antolovic istaknuvši da ce se s promjenom poticajne politike u poljoprivredi Istarska županija orijentirati na sufinanciranje programa zaštite izvornosti proizvoda i zaštite autohtonih životinja te poticanje marketinške promocije istarskih proizvoda.

 


Podijeli: Facebook Twiter