Tinjan: Pola proračuna za izgradnju vrtića

Simulacija budućega tinjanskog vrtića
Simulacija budućega tinjanskog vrtića

U sljedeću godinu Općina Tinjan ulazi s ambicioznim programom izgradnje komunalne infrastrukture, koji u planskim veličinama obuhvaća više od 60 posto općinskog proračuna. Konkretno, 6,5 milijuna kuna planira se uložiti u infrastrukturu iz proračuna koji se za 2016. godina planira u iznosu od 10,8 milijuna kuna.

Ekološka rasvjeta

Najveća će investicija biti izgradnja dječjeg vrtića, u što se dogodine namjerava uložiti 4,5 milijuna kuna, ali se predviđa da će se taj posao protegnuti i na 2017. godinu. Novac za novi vrtić planira se priskrbiti preko natječaja fondova EU-a, a ukupan iznos očekivanih dotacija u sljedećoj godini za ovaj i druge projekte iznosi 5,06 milijuna kuna.

Za izgradnju javne rasvjete u 2016. godini namjerava se utrošiti 800.000 kuna, a riječ je o nastavku uvođenja ekološke LED rasvjete na području cijele općine. Nakon što je u prvom takvom zahvatu tijekom ove godine postojeća klasična javna rasvjeta zamijenjena ekološkom, a do kraja ove godine slijedi postavljanje javne rasvjete sa solarnim napajanjem u udaljenijim ili manjim selima, program za sljedeću godinu obuhvaća izgradnju ekološke javne rasvjete u selima koja dosad nisu imala nikakvu rasvjetu.

Popravak zvonika

Za rekonstrukciju nerazvrstanih cesta u narednoj bi se godini trebalo odvojiti 500.000 kuna, za izgradnju autobusnih čekaonica 30.000, a jedna od većih stavki je i popravak zvonika u Tinjanu za što se planira 200.000 kuna. Daljih 150.000 kuna planirano je za nastavak izgradnje sustava odvodnje otpadnih i oborinskih voda na području općine, a 205.000 kuna za dovršetak proširenja groblja u Muntrilju. S po nekoliko desetaka tisuća kuna pokriveni su projekti prenamjene starih škola u Kringi i Muntrilju, razvoj širokopojasnog pristupa internetu te izrada prostornoplanske dokumentacije. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter