Tinjan: Najveći je hercegovački pršut od 18 kila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugog dana 7. internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu koji već godinama tijekom dva dana manifestacije pohodi 20-ak tisuća posjetitelja, najveća je atrakcija bila prezentacija najvećeg sajamskog pršuta, a imali su ga Hercegovci.

Pršutana Herceg iz Ljubuškog predstavila je pršut težak čak 18 kilograma, a vlasnici su nam pojasnili da je jedini recept za uzgoj takve velike svinje domaća hrana - tikvice, blitva, trava i žitarice, kao humanistički pristup svinjogojstvu.

Gužve je ponovno bilo kod Španjolaca, koji su u Tinjan donijeli stotinu pršuta i špaleti (plećki), a danas su prodavali posljednje primjerke ovjenčane imenom "Jamon Iberico".

- Ove godine nam se javilo toliko pršutara da ih nismo mogli sve smjestiti u veliki šator, kaže tinjanski načelnik Goran Hrvatin te dodaje da će ubuduće morati ili proširiti veliki šator ili sudjelovanje na sajmu omogućiti samo najkvalitetnijim izlagačima.

Posjetitelja je bilo najviše iz Istre, Kvarnera i Zagreba, ali i iz Trsta, Italije, Austrije i Bavarske. Na pitanje bi li se trebalo kvalitetnije oglašavati u tim krajevima, Hrvatin kaže da je to dosta skupo, ali da je već prisustvo pršutara iz Slovenije, Italije, Španjolske, Austrije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine najbolja i najjeftinija reklama. U planu je također radionica proizvodnje pršuta, u sklopu koje bi se posjetitelji mogli okušati u svakoj fazi pravljenja ove delicije, a naglasak će se ubuduće stavljati na predstavljanje starih zanata.

Tijekom subote održana je prezentacija pršuta partnera Prosciutto Toscano, a navečer je održana plesna zabava uz Maju Šuput i Replay band koji je okončan vatrometom u ponoć iznad Tinjana. Tijekom nedjelje goste su zabavljali Laguna band, Vesele Štajerke te Humljani, a oni željni baštine mogli su u starogradskoj jezgri obići Zavičajnu zbirku "Enriko Depiera".

Održano je i neslužbeno 6. svjetsko prvenstvo u pljočkanju, na kojem je nastupilo čak 36 parova iz Istre, Hrvatskog zagorja te Slovenije i Italije. Prvo mjesto i drniški pršut osvojili su Armando i Vanja Fabijančić iz Marčenegle, koji su u neizvjesnom finalu na koncu svladali domaćine iz Tinjana Ljubu Milohanića i Dragana Matiku. U dvoboju za treće mjesto slavili su Toni Folo i Mario Piljar iz Radigoze kraj Svetvinčenta, koji su pobijedili ekipu Murina iz Umaga, odnosno Vlatka Sarića i Tonija Ahela.

Danas je u sklopu 7. ISAP-a održan i turnir u potezanju konopa te susret dječjeg folklora Kumpanija Kosirići i gosti, dok će navečer goste zabavljati Jasmin Stavros, Alfa Time Band, Magnolija, Provin band, Štrace i Šćike. Mogla se razgledati i tradicionalna, 18. izložba kosiri.

U poslijepodnevnim satima ispred ulaza u sajmeni prostor stvorio se dugačak red, što znači da je prava fešta tek počinjala. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter