Tinjan: Maneštre s trukinjom, jačmikom ili fažolom

Maneštrafest u Tinjanu (A. DAGOSTIN)
Maneštrafest u Tinjanu (A. DAGOSTIN)

Drugi festival maneštri održan je u subotu navečer u velikom grijanom šatoru na platou pokraj općinske zgrade, a za kakvoću tradicionalnog istarskog jela najzaslužniji je bio kuhar Mirko Lakošeljac koji je s pomoćnicima spravio tri varijante ovog jela.

Posjetitelji su mogli birati između maneštre sa stupanom trukinjom, jačmikom (šen ili ječam) ili maneštre s fažolom i paštom, a podijeljeno je čak 800 porcija ovog osnovnog jela istarskog kraja, za čiju je izvrsnost, osim majstorskog kuharskog znanja, zaslužna kost od pršuta.

Kuhanje je započelo već u podne, a gosti su prve obroke mogli kušati od 17 sati. Prethodno je kuharska ekipa tijekom noći u kotlu dobro namočila grah, ječam i kukuruz, dok je s kostiju pršuta ostrugala preostalo meso pršuta koje je zajedno sa česnom poslužilo kao pešt. Kuhar Lakošeljac otkrio nam je da u maneštru dolije i malo vina, a može i octa, kako bi dobila dodatni okus.

Gosti s kojima smo razgovarali bili su vrlo zadovoljni ukusom tople maneštre koja se prodavala po cijeni od 20 kuna, a oni koji su htjeli nešto konkretnije mogli su naručiti kapuz i kobasice.

U večernjem glazbenom programu nastupili su Laguna band, Fenix band i zadarska pjevačica Marina Tomašević, pa se zabava protegla kroz čitavu večer i noć. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter