Tinjan dobiva edukacijski centar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stara škola u selu Jakovici na Tinjanštini prvi je projekt ruralnog turizma u Istri kojem su dodijeljena sredstva europskog pretpristupnog fonda IPARD, mjera 302. Ta ce napuštena škola postati edukativni centar, ali imat ce osiguran smještaj za one koji dolaze na Tinjanštinu. Obnova ce poceti nakon zakljucenja ugovora o dodjeli novca te javnog izbora izvodaca radova, a kako stvari stoje, centar bi mogao biti ureden do pocetka sljedece sezone.

Kako doznajemo od nekadašnjeg istarskog župana Steve Žufica iz porecke konzultantske kuce Adria Bonus, koji je pomogao javno-privatnoj tvrtki Cerot iz Tinjana aplicirati projekt na ovaj pretpristupni fond, Agencija za placanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koja je upravljacko tijelo IPARD- a za Hrvatsku (IPA), donijela je 18. kolovoza odluku o dodjeli sredstava. Projekt je težak od 1,1 milijun kuna, s time da potpora cini 556,8 tisuca kuna. Od tog iznosa 139,2 tisuce kune daje država.

- Rijec je o projektu tvrtke Cerot, koja je osnovana po uzoru na baljanski Mon Perin. Dakle, udjele u tvrtki imaju i Opcina Tinjan i stanovnici Tinjanštine. Oni su odlucili da u staroj školi na katu bude šest soba s kupaonicama i mala prirucna kuhinja, dok bi se u prizemlju uredile ucionice i predavaonice za razne seminare i dogadanja u tom kraju. Primjerice, kada su Dani pršuta u Tinjanu ili neka slicna manifestacija, tamo se može održati neko dogadanje, a neki od uzvanika mogu ondje i prenociti umjesto da putuju do Poreca. Zamišljeno je da objekt radi cijele godine, prica nam Žufic.

Istice da ce se urediti gotovo citav objekt, prije svega smještajne kapacitete i na vanjsko uredenje.

- Ovo je dobar nacin da se i neke druge napuštene škole u Istri, a njih je tridesetak, koriste na ovaj nacin. Natjecaja za IPARD bit ce još, a sljedeci se otvara vec 12. rujna i trajat ce do 31. listopada. Natjecaji za taj fond otvarat ce se do kraja 2013., i to više puta godišnje. Dobro bi bilo da svi zainteresirani za njih vec unaprijed pripreme projekte, zakljucio je Žufic. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter