Tinjan: 22 kosti u dvije maneštre za 500 ljudi

 Kuhar Mirko Lakošeljac u akciji
Kuhar Mirko Lakošeljac u akciji

Nekoć je u istarskim obiteljima koje su si mogle priuštiti da pršut pojedu kod kuće, kost od pršuta obavezno završavala u maneštri. Anegdote i pošalice kažu: čak i po nekoliko puta, pa i u susjedstvu. Ali, šalu na stranu, nakon nedavnog tinjanskog Internacionalnog sajma pršuta ostao je stanoviti broj kostiju od tamo narezanih i pojedenih pršuta, i s tom kostima valjalo je nešto učiniti. Maneštra je logičan izbor, i zato je minule subote održan "Maneštrafest".

Cijeli dan se, da bi ova manifestacija imala sadržaj, kuhalo: majstor kuhar Mirko Lakošeljac Balin, uz pomoć braće Emila i Vlatka Levaka, u jednom je velikom kotlu kuhao običnu maneštru s paštom, a u drugom isto tako velikom maneštru s jačmikom. U svakoj se maneštri kuhalo po jedanaest kostiju od pršuta, koje je međutim najprije trebalo u jednoj vodi prokuhati same, i tu vodu baciti. Kako je na kostima ostalo i ponešto mesa, maneštre su oplemenjene i s ponešto pršuta, a dok su se maneštre još kuhale, kosti su ponuđene na uživanje nestrpljivijim posjetiteljima.

Tijekom kasnog subotnjeg popodneva i večeri na "Maneštrafestu" je podijeljeno, odnosno prodano po popularnoj cijeni od 20 kuna, više od pet stotina porcija maneštre, a da je bilo još, još bi se pojelo, izvijestio nas je kuhar Lakošeljac. Site posjetitelje navečer su u velikom šatoru zabavljali Duo Fenix i Koktelsi. Napisao i snimio: Davor ŠIŠOVIĆ D. ŠIŠOVIĆ  - GO02225837.jpg Kuhar Mirko Lakošeljac u akciji Snimio: Davor ŠIŠOVIĆ  - GO02225838.jpg Živjeli! - s kostima od pršuta Snimio: Davor ŠIŠOVIĆ  - GO02225840.jpg Ono pršuta što je ostalo na kostima sitno je nasjeckano i vraćeno u maneštru Snimio: Davor ŠIŠOVIĆ  - GO02225841.jpg 22 kosti od pršuta kuhale su se u maneštri s paštom i maneštri s jačmikom Snimio: Davor ŠIŠOVIĆ


Podijeli: Facebook Twiter