Tinejdžeru se zbog ubojstva sudi kao odrasloj osobi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pravosuđe Floride trenutno se nosi s jednim od najtežih i najsloženijih slučajeva suđenja maloljetniku kao odrasloj osobi.

Radi se o Cristianu Fernandezu (13), koji je optužen za ubojstvo dvogodišnjeg brata i seksualno napastovanje petogodišnjeg polubrata, nakon što je sam proživio djetinjstvo kao žrtva nasilja i seksualnog napastovanja.

Ako bude proglašen krivim, Fernandez bi mogao postati najmlađi osuđenik na doživotnu kaznu u povijesti američkog pravosuđa.

Cristiana je zapostavljala majka Biannele Susane (26), kojoj je bilo samo 12 godina kad ga je rodila, ostavši trudna nakon što ju je napastovao 25-godišnji rođak koji je za to dobio 10-godišnju uvjetnu kaznu.

Osim majke, zapostavljala ga je i baka. Obje su se drogirale, a policija je zabilježila i slučaj kad je Cristian s dvije godine nađen kako potpuno sam, gol i uprljan luta ulicama usred noći. Policija ga je tada odvela baki u obližnji motel te je zatekla okruženu kokainom.

Cristian je 3. lipnja 2011. u napadu bijesa smrskao lubanju dvogodišnjem bratu o policu za knjige. Policiji je porekao bilo kakvu namjeru da ga ubije, međutim nije objasnio što je u njemu tog trenutka izazvalo takav bijes. Policija je i majku optužila za ubojstvo ih nehaja jer je četiri sata provela surfajući internetom tražeći informacije o "komi" i "potresu mozga" kod male djece prije nego što je pozvala pomoć. Autopsija je pokazala da bi vjerojatno ostao živ da je liječnička pomoć pozvana na vrijeme.

Majka je htjela izbjeći uplitanje socijalnih službi, koji su joj više puta oduzimali djecu. Za ubojstvo iz nehaja prijeti joj 30 godina zatvora.

Cristianov slučaj potaknuo je oštru debatu u američkoj javnosti o kažnjavanju djeteta doživotnom kaznom, pogotovo zbog okolnosti u kojima je živio. Od sličnih slučajeva u SAD-u bilježi se onaj iz 2011. u Coloradu, u kojem je dječak priznao ubojstvo oba roditelja u vrijeme kad mu je bilo 12 godina.

Osuđen je na sedam godina u zatvoru za maloljetnike i tri godine uvjetne kazne. U Pennsylvaniji je 11-godišnjak koji je ubio trudnu zaručnicu svog oca slično osuđen na kaznu u maloljetničkom zatvoru, gdje će ostati dok ne navrši 21 godinu. (MailOnline/S. B. I.)


Podijeli: Facebook Twiter