Tinejdžer riješio 300 godina star matematicki problem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šesnaestogodišnji Nijemac prvi je riješio matematicki problem koji je postavio Sir Isaaac Newton prije više od 300 godina, piše londonski Sunday Times.

Shouryya Ray, tinejdžer roden u Indiji, smislio je rješenje dvaju problema iz kretanja cestica koje su fizicari dosad uspijevali riješiti samo uz pomoc vrlo jakih racunala. Njegovo rješenje znaci da ce znanstvenici sada sami moci izracunati model bacene lopte i predvidjeti kako ce se ona odbijati od zidova i gdje ce pasti.

Djecak je rekao da je riješio problem s kojim su se matematicari borili više od tri stoljeca dok je radio na školskom projektu.

Ray je dobio znanstvenu nagradu za svoje napore, a njemacki mediji su ga nazvali genijalcem.

"Kada nam je objašnjeno da ti problemi nemaju rješenja ja sam pomislio: zašto ne bih probao", kazao je.

Rayeva obitelj preselila se u Njemacku kad je njemu bilo 12 godina nakon što je njegov otac, inženjer po struci, tamo dobio posao. Ray je rekao da mu je otac usadio "glad za matematikom" te da ga je naucio rješavati matematicke probleme kad mu je bilo šest godina.

Ovaj nadareni tinejdžer nije znao ni rijeci njemackog jezika kada je došao u zemlju, ali mu je ubrzo preporuceno da preskoci dva razreda, što je bez problema i ucinio, pa ovih dana polaže završne ispite u srednjoj školi, dvije godine prije svojih vršnjaka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter