Tinariwen u Aquariusu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prostorijama zagrebackog kluba Aquarius 10. studenog gostuje saharski sastav Tinariwen gdje ce promovirati svoj najnoviji album "Imidiwan: Companions" za koji kriticari imaju same rijeci hvale.

Prica Tinariwena zapocinje 1982. godine kada su se oformili u Gadafijevom izbjeglickom kampu za tuareške pobunjenike. Mirovnim sporazumom u Maliju 1990. godine bivši tuareški borci za slobodu svoje oružje zamijenili su elektricnim gitarama i poceli svirati ono što nazivaju Desert Blues - melodije Touarega pomiješane s razlicitim utjecajima, od rocka do Boba Marleya.

Dosad su svojim izricajem osvojili nekoliko nagrada te skupili listu fanova poput Carlosa Santane, Roberta Planta, Briana Enoa i Thoma Yorkea. Svirali su sa Santanom, Robertom Plantom i Rolling Stonesima na njihovoj turneji 2007. Naziv Tinariwen na jeziku Touarega Tamashek znaci "prazni prostori", a opisuje njihov dom odnosno beskrajne pustinje Sahare.

Zagrebacka je publika vec upoznata s glazbenim izricajem ove blues skupine koja je u protekle dvije godine sudjelovala najviše na InMusic festivalu.


Podijeli: Facebook Twiter