Tinariwen 10. srpnja u Vintage Industrial Baru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Pustinjski blueseri" Tinariwen nastupit će u Vintage Industrial Baru u nedjelju, 10. srpnja, u šesteročlanoj postavi u sklopu aktualne europske turneje, sedam mjeseci nakon objave albuma "Live in Paris", najavili su u četvrtak organizatori koncerta.

Ovjenčani glazbenim nagradama, među njima i nagradom Grammy za najbolji album world glazbe, te BBC-jevom nagradom u istoj kategoriji, skupina tuaršekih nomada sa šest studijskih i jednim live albumom u posjedu proputovala je pola svijeta i svirala na gotovo svim važnim festivalima od Glastonburyja, Coachellae, Roskildea, Les Vieilles Charruesa i Printemps de Bourgsa do WOMAD-a.

Zbog svog mantraškog fuzz funka i blues riffova u kombinaciji s alžirskim raiom i egipatskim popom, često ih vole okarakterizirati kao "Led Zeppeline iz Sahare". Glazba koju stvaraju šarmirala je publiku, glazbene kritičare i brojne poznate glazbenike, od kojih su s nekima i surađivali na svojim izdanjima i nastupima - to su Carlos Santana, Robert Plant, U2, Radiohead, Coldplay, Wilco, Brian Eno, Dirty Dozen Brass Band, TV On The Radio i Henry Rollins.

Tinariwen dolaze iz Sahare, iz sjevernog dijela Malija, no okupljeni su 1979. godine u Alžiru. Naziv grupe na jeziku Touarega znači "prazan prostor", a opisuje njihov dom, beskrajnost pustinje iz koje dolaze. Nakon mirovinskog sporazuma u Maliju, Tinariwen se vraćaju svojim domovima, a oružje mijenjaju za električne gitare.

Pažnju glazbene scene izvan Sahare dobivaju 2001. godine nakon izdanja "The Radio Tisdas Sessions" i izvanrednih live izvedaba na festivalima Festival au Desert i Roskilde, a svjetsku slavu stječu nakon albuma "Aman Iman".

Tinariwen su dosad više puta svirali u Hrvatskoj, među ostalim i na INmusic festivalu i u klubu Aquarius, a ulaznice (u pretprodaji 90 kuna, na dan koncerta 120 kuna) mogu se nabaviti u Dirty Old shopu i Vintage Industrial Baru svakog dana, osim ponedjeljka, od 20 sati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter