Timošenko prekinula štrajk gladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko prekinula je u srijedu štrajk gladu koji je pocela 20. travnja, rekao je njemacki lijecnik Lutz Harms koji skrbi za oporbenu celnicu u bolnici u Harkivu.

- Prekinula je štrajk gladu. Nastavljamo normalni režim prehrane, rekao je Harms novinarima u bolnici kamo je Timošenko prevezena u srijedu ujutro iz zatvora u Harkivu.

Lijecnik iz berlinske sveucilišne bolnice Charite, koji je doputovao u Ukrajinu da bi lijecio Timošenko, pratio je oporbenu celnicu na putu iz zatvora u bolnicu, priopcila je nešto ranije zamjenica ukrajinskog ministra zdravstva Raisa Moisenko.

Njemacki lijecnik, kojemu ce pomagati ukrajinski kolege, donio je sa sobom lijekove za svoju pacijenticu, dodaje ministrova zamjenica. Timošenko ima nekoliko hernija diska.

Timošenko, simbol Narancaste revolucije u Ukrajini 2004., zatvorena je u kolovozu 2011. i u listopadu je osudena na sedam godina zatvora zbog zloporabe položaja. Oporbenjakinja je uvijek upozoravala da je rijec o osobnoj osveti predsjednika Viktora Janukovica.

Štrajk gladu pocela je u znak prosvjeda protiv nasilja kojemu je, kako tvrdi, izložena u zatvoru.

Nakon sve cešcih kritika Zapada zbog sudbine Timošenko, Kijev je u utorak najavio otkazivanje summita celnika srednje Europe zakazan za konac tjedna na Jalti nakon što je taj susret bojkotirala vecina uzvanika.


Podijeli: Facebook Twiter