Timošenko osudena na sedam godina zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski sud presudio je u utorak da je bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko prekoracila ovlasti kada je 2009. potpisala energetski ugovor s Rusijom i osudio je na sedam godiona zatvora. Zapadne zemlje, kao i sama Timošenko, kritiziraju to sudenje smatrajuci ga politicki motiviranim.

Bivšoj premijerki sudi se od lipnja zbog toga što je 2009., bez odobrenja vlade koju je predvodila, potpisala ugovore o kupnji ruskog plina koji su prema optužnici nepovoljni za Ukrajinu. Tužitelji su zatražili kaznu od sedam godina zatvora.

Sudac Rodion Kirejev izjavio je da je njezina krivnja dokazana te da su njezini potezi prouzrocili državnu štetu u iznosu od 1,5 milijardi ukrajinskih grivnji (189 milijuna dolara) koju ona mora nadoknaditi. Interfaks prenosi da ce se zatvorska kazna racunati pocev od 5. kolovoza kada je pritvorena, te da joj je zabranjeno iduce tri godine biti u državnoj službi. Timošenko ima rok od 15 dana da podnese žalbu prizivnom sudu.

Dok je sudac citao presudu Timošenko je kazala da ce osporiti osudu te da sudac "oduzima slobodu Ukrajini". Kirejev nije obracao pažnju na njezine rijeci i nastavio je s citanjem. "Presuda me nece zaustaviti", istaknula je dodajuci da ce se obratiti i Europskom sudu za ljudska prava.

Buduci da je osudena, Timošenko nece moci sudjelovati na iducim predsjednickim izborima u Ukrajini 2015. "Nije sudac Kirejev taj koji izrice presudu nego predsjednik Janukovic", rekla je Timošenko dodajuci da nije cula nijednu istinitu rijec u citanju presude koju je uživo prenosilo nekoliko ukrajinskih televizijskih postaja.

Timošenko je i danas ponovila da nije kriva, a sudenje naziva osvetom sadašnjeg predsjednika države Viktora Janukovica. Ona je pozvala Ukrajince da joj se pridruže u borbi protiv, kako je rekla, "autoritarnog režima " predsjednika Janukovica.

"Pozivam vas da se ne bojite režima! Ukrajina ce se sigurno osloboditi ovog autoritarnog režima...u bliskoj buducnosti", kazala je tijekom pauze na sudu.

U vrijeme citanja presude ispred suda su se okupile stotine ljutitih pristaša Timošenko, ali i njezinih protivnika koji podržavaju vladajucu Stranku regija, a zgradu suda i podrucje oko nje osiguravalo je oko tisucu policajaca kako bi sprijecili moguce izbijanje nasilja.

Europska unija u rujnu je izrazila zabrinutost zbog sudenja bivšoj ukrajinskoj premijerki koje je nazvala "ozbiljnim pitanjem" koje bi moglo utjecati na trgovinske pregovore s Kijevom. Europljani sumnjaju da se sudenjem Timošenko želi ukloniti neugodnu suparnicu sadašnjoj vlasti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter