Timošenko ce nastaviti štrajk gladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko ohrabrena je medunarodnom podrškom za svoju borbu i nastavit ce štrajk gladu u znak prosvjeda protiv tretmana koji ima u zatvoru u Harkivu, izjavila je njezina kci u nedjelju u austrijskom listu Oesterreich.

Timošenko (51) dobila je golem psihološki poticaj medunarodnom osudom odnosa koje ukrajinske vlasti imaju prema njoj i pozivima da se zbog toga bojkotira Europsko nogometno prvenstvo u Ukrajini, rekla je Jevgenija Timošenko.

Odgovarajuci na upit hoce li njezina majka nastaviti sa štrajkom gladu koji je pocela 20. travnja, njezina je kci odgovorila: "Da, ona to planira. Nastavit ce svoj prosvjed, bez obzira na posljedice, sve dok se ne donesu odgovarajuce odluke. To joj je namjera i zato se bojim. Stvarno se bojim za njezin život".

Slucaj Julije Timošenko jako je zategnuo odnose Zapada i Ukrajine. Šefovi država Hrvatske, Njemacke, Ceške, Slovacke, Bugarske, Madarske, Slovenije, Austrije, Italije i Estonije objavili su da nece sudjelovati na sastanku predsjednika srednje i istocne Europe sredinom svibnja na Jalti zbog postupaka prema zatocenoj bivšoj premijerki Juliji Timošenko.

I predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso kazao je da nece posjetiti Ukrajinu nakon izvješca o zlostavljanju Timošenko u zatvoru u kojem služi kaznu od sedam godina zbog zloupotrebe dužnosti. Ona štrajka gladu od 20. travnja zbog napada jednog cuvara na nju.

Taj bojkot mogao bi biti preteca još bolnijeg bojkota koji bi mogao slijediti tijekom održavanja ukrajinskog dijela Europskog nogometnog prvenstva u lipnju, koji je najavilo nekoliko europskih dužnosnika.

- Moja majka nije ocekivala tako golemu medunarodnu reakciju. To joj daje snagu, iako ne izgleda dobro, blijeda je i slaba, rekla je Jevgenija Timošenko, nakon što njezina majka dva tjedna odbija hranu. "Naravno, ona ne želi da se njezina zemlja bojkotira. S druge strane, neki uvjeti u Ukrajini moraju se popraviti", kazala je u razgovoru za austrijski list.


Podijeli: Facebook Twiter