Timonom Atenjaninom počinje 14. sezona Ulyssesa

Shakespeareov "Timon Atenjanin" s Vilijem Matulom u glavnoj ulozi
Shakespeareov "Timon Atenjanin" s Vilijem Matulom u glavnoj ulozi

Shakespeareovim komadom "Timon Atenjanin" u režiji doajena Georgija Para s Vilijem Matulom u glavnoj ulozi, sutra na tvrđavi Minor na Malom Brijunu počinje 14. kazališna sezona Ulyssesa. Predstava je, uz odlične reakcije oduševljene publike, premijerno izvedena prošle godine na Splitskom ljetu, a HNK Split tada ju je najavljivao ovom citiranom trilemom: "Zovem se Timon, Apemant ili Alkibijad, a društvo nije kakvo sam očekivao da bi trebalo biti! Što mi je činiti? S mržnjom ga odbaciti i otuđiti se, povući se i ironizirati ga, mobilizirati se ne bih li ga izmijenio i popravio?".

Već u petak, 11. srpnja, na istom mjestu, kao glavna poslastica ovogodišnjeg Ulyssesa slijedi hrvatska premijera predstave "Mali mi je ovaj grob" po istoimenom dramskom tekstu jedne od najpoznatijih suvremenih dramskih autorica Biljane Srbljanović, u režiji renomiranog sarajevskog redatelja Dine Mustafića. Polazak brodom na predstave je iz Fažane u 20.15 sati.

Priča je to o Sarajevskom atentatu i Gavrilu Principu, s fokusom na značaj borbe za slobodu, revoluciju i mladost, a ovom predstavom (koja je na rasporedu i u subotu i nedjelju, 12. i 13. srpnja) kazalište Ulysses počinje s posebnim ovogodišnjim programom pod nazivom "Rat i mir: 100 godina koje traju", priključujući se tako obilježavanju stogodišnjice Prvog svjetskog rata te već započetom širem projektu "1914. - Puna je Pula/Pola gremita".

O Gavrilu Principu na okruglom stolu

Odmah nakon posljednje izvedbe predstave "Mali mi je ovaj grob" u nedjelju, 13. srpnja, u kasnom terminu, u 23 sata, na Malom Brijuni održat će se okrugli stol pod nazivom "Gavrilo - terorist ili borac protiv imperijalizma?", sudionici su Biljana Srbljanović, Srećko Horvat i Dino Mustafić, a moderator Filip Balunović.

Za tjedan dana, u utorak, 15. srpnja, slijedi okrugli stol "Teatar pod okupacijom" koji će se održati na kopnu - u zimskom vrtu Doma hrvatskih branitelja, s početkom u 11 sati, uz prethodnu projekciju 30-minutnog filma Pjera Žalice "Godot-Sarajevo". Sudionici okruglog stola bit će Jasna Diklić, Admir Glamočak i Borka Pavičević.

"Sprovod u Teresienburgu" - premijerno

Uz "Mali mi je ovaj grob", udarni ovogodišnji adut Ulyssesa je i premijera komada "Sprovod u Teresienburgu" prema istoimenoj Krležinoj noveli, u režiji Staše Zurovca, koju će na Malom Brijunu od 23. do 27. srpnja izvesti solisti i ansambl Baleta splitskog Hrvatskog narodnog kazališta te glumci Dražen Čuček, Ozren Grabarić i Vanda Winter, a u predstavi će uživo na violini svirati Alexander Balanescu, violinistički virtuoz i vođa čuvenog Balanescu Quarteta.

Usput, ovog će se ljeta od repriznih naslova četiri puta odigrati Shakespeareov "Kralj Lear" od 16. do 19. srpnja, Štivičićev "Shakespeare u Kremlju" od 7. do 10. kolovoza i Nušićev "Pokojnik" od 14. do 17. kolovoza, sva tri u režiji Lenke Udovički, Atelje 212 gostuje 22. i 23. kolovoza s komedijom "Bog maskara" prema tekstu Yasmine Reze, a dan kasnije slijedi "Misery" u režiji Petra Popovića, prema tekstu Stephana Kinga, koji je proslavio istoimeni film.

Bogat poetsko-glazbeni program

Poetska večer književnika Milana Rakovca pod nazivom "Subart Caffe 1914. - 2014." na raspredu je 30. srpnja u 21 sat na Malom Brijunu. On je osmislio program koji će objediniti pjevačku i pjesničku dimenziju pitanja tematike Prvog svjetskog rata. Vlastite stihove i stihove znamenitih poeta predstavit će tom prilikom suvremeni pjesnici iz šireg ambijenta Ahmed Burić, Bojan Krivokapić i Marko Tomaš, a u glazbenom dijelu večeri nastupit će Alfredo Lacosegliaz, Dragi Mislej, Livio Morosin, Tamara Obrovac, Rade Šerbedžija i ženski zbor Praksa.

Glazbeni program Ulyssesa nastavlja se na istoj otočkoj lokaciji u subotu, 1. kolovoza, zajedničkim koncertom Rade Šerbedžije, Miroslava Tadića i Vlatka Stefanovskog, a večer kasnije solistički koncert održat će poznata pjevačica sevdaha Amira Medunjanin.

(Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter