Timmermans će tražiti da se arbitražna odluka primijeni

Hladnjak za Prihvatilište za beskućnike u Puli (D. MEMEDOVIĆ)
Hladnjak za Prihvatilište za beskućnike u Puli (D. MEMEDOVIĆ)

Najnovija zbivanja oko hrvatsko-slovenske granične arbitraže pozivaju na oprez, poručuje Ivan Jakovčić, zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu s kojim smo razgovarali o najaktualnijim vanjskopolitičkim temama. Uz arbitražu, druga velika europska tema je kriza vlasti u Njemačkoj, položaj Angele Merkel i njezin utjecaj na zbivanja u Europskoj uniji.

- Europska komisija imenovala je svog potpredsjednika Fransa Timmermansa posrednikom u hrvatsko-slovenskom arbitražnom sporu. Kako to komentirate?

- Frans je znalac. Hrvatskoj mora biti jasno da je on prvenstveno zagovarač pravne države i ušao je u direktan konflikt s mađarskom i poljskom politikom na toj osnovi. Mislim da Hrvatska mora biti jako oprezna i potpuno svjesna da će on zagovarati implementaciju arbitražne odluke, ali je moguće da će prihvatiti i minimalne promjene ako one budu bilateralno usklađene i potvrđene.

- Slovenski parlament donio je zakone o implementaciji arbitraže, Zagreb traži bilateralni dogovor, u priču se uključila EK… Kakav bi mogao biti rasplet?

- Odavno sam rekao da smo mi odluku arbitražnog suda trebali proglasiti našom velikom pobjedom jer je to, jednostavno, istina! Ne trebamo priznavati arbitražu, ali je sama odluka pokazala da je slovenska politika bila promašena. Nisu u arbitražnom postupku ostvarili niti jedan cilj koji su sebi bili zacrtali. Zato smo mi pobijedili.

- Zašto se kriza vlasti u Njemačkoj - koja bi se mogla okončati novom "velikom koalicijom" demokršćana i socijaldemokrata, smatra i slabljenjem cijele Europske unije?

- Prije svega, bio bih znatno blaži u ocjeni stanja u Njemačkoj, jer danas Njemačka bilježi sjajne gospodarske rezultate. Nije u politici sve, koliko god je politika bitna. Naravno, s obzirom da je politička situacija neuobičajena za njemačke prilike, to se može ocrtati kao jedna vrste političke krize. Međutim, potpuno je jasno da se odgovornost koja postoji u vođenju jedne zemlje kao što je Njemačka ne može uspoređivati s mnogim drugim zemljama. Očito je da će se žrtvovati mnogo toga da bi se osigurala realna stabilnost politike koju Savezna Republika Njemačka provodi. Razumljivo je da se svaki potres u Njemačkoj jače čuje u EU nego kad se on dogodi u nekoj manjoj zemlji, ali ne vidim još tako velikih razloga za zabrinutost zagovarača jačanja EU. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter