"Timeless" Ane Elizabet u labinskoj Gradskoj galeriji


Samostalna izložba Ane Elizabet "Timeless" otvorena je Gradskoj galeriji Labin. U tekstu kataloga koji potpisuje samostalna kustosica Branka Benčić navodi se da izložba predstavlja presjek skulpturalne prakse Ane Elizabet okupljajući dvije uvjetno shvaćene skupine radova, minimalističke provenijencije i jednostavnih obrisa.

"Izložba Timeless na poetičan način artikulira naš odnos prema vremenu i percepciji kategorije vremena kao realnog, cikličkog, subjektivnog, fiktivnog. Pitanjima koja upućuje promatraču, autorica podsjeća da osvijestimo trenutke introspekcije i obratimo pažnju na naoko automatske radnje poput disanja, da se zaustavimo, pitajući nas, slučajne ili namjerne promatrače njezinih djela – "Dišemo li?" Predstavljeni radovi formiraju se između riječi i smisla, prostora i iluzije, tvore izložbu koja prolazeći kroz riječi, rečenenične sklopove i skulpturalne forme u jednostavnosti, jasnoći i čitljivosti predstavlja presjek interesa umjetnice, a procesi proizvodnje značenja usmjereni su na prostor umjetničkih istraživanja i društveni kontekst", piše Benčić u katalogu izložbe.

Ana Elizabet je umjetnica koja posljednjih nekoliko godina živi i radi u Zagrebu. Studirala je restauraciju i konzervaciju metala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču, a diplomirala na tamošnjoj Likovnoj akademiji, smjer kiparstvo. Iza sebe ima mnogobrojna samostalna i skupna izlaganja kao i mnogobrojne nagrade i priznanja. Realizirala je brojne radove u javnome prostoru u Austriji i Njemačkoj te u Zagrebu. Ispočetka se bavila isključivo kiparskim projektima, izrađujući skulpture većih dimenzija, a unazad nekoliko godina počinje raditi s neonom.

Izložbu Ane Elizabet u Gradskoj galeriji Labin moguće je posjetiti do 7. lipnja. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter