Tim palijativne skrbi odradio vec 80 posjeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno formiran mobilni županijski tim palijativne skrbi obavio je vec više od 80 kucnih posjeta teškim bolesnicima diljem Istre. Rijec je o izvanbolnickoj palijativnoj skrbi koja djeluje pri Istarskim domovima zdravlja, a zapocela je s radom na terenu krajem lipnja.

Mobilni tim broji sedam strucnih clanova, to su onkolozi dr. Diego Brumini i dr. Dragan Trivanovic, neurologinja dr. Julijana Franinovic Markovic, psihijatar dr. Tomislav Peharda, psihologinja Danica Kuzmanovic, farmaceutkinja Irena Grahovac i medicinska sestra Eleonora Pilar.

Lijecnik u kuci

Clanovi mobilnog tima odlaze na teren kod pacijenta na poziv obiteljskog lijecnika ili ponekad patronažne sestre. Takoder, i obitelj ili bolesnik može putem svojeg lijecnika zatražiti intervenciju kod kuce. Najcešce je rijec o oboljelima od teških bolesti, cesto nepokretnim ili teško pokretnim osobama kojima je vrlo teško odlaziti u bolnicu i cekati na pomoc kod specijalista.

Lijecnici mobilnog tima nastoje obaviti one intervencije koje je moguce raditi u kucnim uvjetima, kao što su razne punkcije (primjerice vadenje izlivene tekucine iz grudnog koša), razne kateterizacije, odredivanje terapije za kontrolu boli. Funkcija clanova tima ujedno je i savjetodavna za sve lijecnike primarne zdravstvene zaštite koji im se mogu obratiti i za konzultacije i razlicite savjete, pojašnjava dr. Julijana Franinovic Markovic, ujedno i voditeljica projekta palijativne skrbi u županiji.

- Ujedno je dogovoreno s klinikom u Rijeci da se u slucaju potrebe za hitnim zracenjem pacijenta, a na poziv našeg onkologa s terena, pacijent primi odmah, odnosno za dan ili dva, doznajemo od dr. Ante Ivancica, ravnatelja Istarskih domova zdravlja.

Karika koja nedostaje

U istarskom modelu palijativne skrbi zamišljeno je, dakle, da upravo lijecnik obiteljske medicine indicira pregled, ili se pacijent odnosno obitelj javlja svom lijecniku i traži kucni posjet palijativne skrbi.

- Mobilni tim je zapravo podrška postojecem sustavu zdravstva. Palijativna skrb ne može dobro funkcionirati izvan sustava, pojašnjava dr. Ante Ivancic. Istra, pored Rijeke, jedina u Hrvatskoj ima palijativni tim, ali je za razliku od rijeckog posve drugacije koncipiran. Tamo dva lijecnika i dvije medicinske sestre obilaze bolesnike samo u Rijeci na poziv bolnickih lijecnika.

Istarski se model želi protegnuti na cijelu Istru i ukljuciti primarnu zdravstvenu zaštitu. Primjeri Pule i Rijeke rezultati su truda entuzijasta i na koncu, od ove godine, i pomoci lokalne zajednice. Naime, umiruci bolesnik kod kuce najcešce nema adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Kada ga otpuste iz bolnice, najveci dio njege i podrške pada na leda njegovatelja, koji pucaju pod emocionalnim i financijskim pritiskom. U zdravstvenom lancu nedostaje palijativna karika koja povezuje dva nepovezana sustava - obiteljskog lijecnika i bolnicu. (J. ORLIC)


Podijeli: Facebook Twiter