Tikvice - kraljice ljetne kuhinje

Tikvica je idealna ljetna namirnica
Tikvica je idealna ljetna namirnica

Osvježavajuća i ukusna, bogata vodom i vitaminom C te siromašna kalorijama, tikvica je idealna ljetna namirnica. Potječe iz Srednje Amerike, a neke vrste iz Indije. Kod nas su najčešće duguljaste i zelene, bijelog ili blijedo zelenkastog mesa, prisutne na zelenoj tržnici tijekom cijele godine, ali najukusnije od svibnja do kraja kolovoza.

Plodove je najbolje koristiti s koricom, jer upravo ona sadrži većinu dijetalnih vlakana koja čuvaju srce i krvožilni sustav, smanjujući količine kolesterola. Odabrati valja tikvice srednje veličine, kompaktne i neoštećene kore koja nije pretvrda, ali ni mekana. U hladnjaku se čuvaju do tjedan dana, u plastičnim vrećicama i neoprane.

A koristiti ih je moguće na različite načine, od najpopularnijih pohanih do sirovih. Za pohanje ih treba izrezati i posoliti, pa blago stisnuti, uvaljati u brašno, pa u tijesto od jaja, brašna i vode, poput onog za palačinke. Sirove su izuzetno ukusne  marinirane s maslinovim uljem, limunom, solju i paprom te začinskim biljem i parmezanom. Jednako slasni, ali i vizualno atraktivni su i lijepi narančasti cvijetovi tikvice. (K. FLEGAR)

Kremasta zelena juha
Sastojci: 3 tikvice; 3 krumpira; 1 kapula; 2 režnja češnjaka; maslinovo ulje; sol; papar; peršin; voda; kruh
Priprema: Isjeckajte kapulu i pofrigajte je na maslinovom ulju dok ne požuti, dodajte isjeckani češnjak i krumpir izrezan na sitne kockice, a za nekoliko minuta i tikvice izrezane na kolutiće. Prekrijte s dovoljno vode i kuhajte nešto više od pola sata, pazeći da voda suviše ne ishlapi. Posolite, popaprite i pretvorite u kremu uz pomoć štapnog miksera. Juhu servirajte s malo maslinovog ulja, usitnjenim svježim peršinom i kockicama kruha namazanog češnjakom i preprženog na maslinovom ulju. 


Podijeli: Facebook Twiter