Tijesni vrtici na Labinštini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za upis u Djecji vrtic "Pjerina Verbanac" Labin, koji svojim odjeljenjima pokriva Labinštinu, prijavilo se 206 mališana, a slobodno je 131 mjesto, doznajemo od ravnateljice Irene Smokovic.

Razlika od 75 kandidata, napominje, ne znaci da ce toliko djece ostati neupisano. "Uvijek se netko ispiše, a predstoji i definirati skupine". Konacni podaci znat ce se nakon izvješca koje ce uskoro razmatrati upravno vijece ovog vrtica koji pohada oko 450 mališana.

Problem tijesnih vrtica tek je mrvu ublažio nedavni dogovor Grada Labina s opcinama Raša i Kršan o otvaranju dodatne skupine za 28 korisnika u vineškom odjeljenju, gdje ce se zaposliti odgajatelj.

Najveci problem ostaju jaslice: labinske primaju 51 novog korisnika, a podnijeta su 82 zahtjeva, prenosi nam resorni gradski procelnik Bruno Hrvatin. Još, dakle, vrijedi izjava onog roditelja s kojim smo o tome razgovarali pocetkom aktualne pedagoške sezone: "Ne tražimo puno od lokalne zajednice, vec samo to da nam osigura mjesto u jaslicama, cuva djecu dok supruga i ja radimo", požalio nam se tada.

Napominjao je da dadilja - koju je, usput, i teško pronaci - košta od 1.500 do dvije tisuce kuna mjesecno, tri do cetiri puta više nego vrtic ili jaslice (550 kuna) pa si je rijetke mlade obitelji mogu priuštiti.

- Nužno je, i to što prije buduci da nas situacija pritišce, stvoriti novcane i ostale uvjete za proširenje jaslica u Labinu te kroz prostorne planove eventualno omoguciti nadogradnju privatnog vrtica Glorija, s ciljem otvaranja tamošnje jaslicke skupine. To planiramo, ali teško mi je govoriti o rokovima, kaže Hrvatin.

U opcini Sv. Nedelja racunaju na privatnu inicijativu gradevinskog poduzetnika Peje Jakovljevica, koji nam je potvrdio da ne odustaje od gradnje vrtica u Nedešcini. Projekt je gotov, a trenutno, veli, pregovara s bankom oko kredita.


Podijeli: Facebook Twiter