Tijesna pobjeda konzervativaca u Bugarskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bugarsko izborno povjerenstvo potvrdilo je u ponedjeljak tijesnu pobjedu konzervativne stranke GERB bivšeg premijera Bojka Borisova, koji je zimus podnio ostavku nakon uličnih prosvjeda, na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju.

Prema djelomičnim rezultatima nakon prebrojanih 69 posto glasačkih listića, stranka GERB skupila je 31,38 posto glasova, a slijedi Socijalistička stranka s 27,34 posto glasova.

Konzervativna stranka nema, međutim, većinu u parlamentu koji ima 240 mjesta te joj predstoji mučno sastavljanje vlade. Sve ostale parlamentarne stranke isključuju mogućnost saveza sa strankom GERB.

Prema djelomičnim rezultatima, samo još dvije stranke prešle su granicu od četiri posto potrebnih za ulazak u parlament: Stranka prava i sloboda (turska muslimanska manjina) s 9,15 posto glasova te nacionalistička i ksenofobna stranka Ataka (7,6 posto).

Ako GERB ne uspije sastaviti vladu, mandat će biti povjeren socijalistima. Oni su u nedjelju izrazili spremnost da skupe konsenzus za osnivanje antikrizne vlade sastavljene od stručnjaka na čijem bi čelu bio ekonomist i nekadašnji ministar financija (2005.-2009.) Plamen Oresharski. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter