Tijelovo Istri donijelo turiste

Kolona vozila snimljena jučer ujutro na graničnom prijelazu Kaštel (J. PREKALJ)
Kolona vozila snimljena jučer ujutro na graničnom prijelazu Kaštel (J. PREKALJ)

Na vjerski blagdan Tijelovo u Hrvatskoj je bio pojačan promet, a posebno na graničnim prijelazima, pa tako i na istarskim. Stoga je već u srijedu poslijepodne na desetke tisuća vozila krenulo put svojih vikend-odredišta. Povratak se očekuje u nedjelju, kada će se ponovno na cestama i graničnim prijelazima stvarati kolone. U srijedu je tako preko istarskih graničnih prijelaza ušlo 4.319 domaćih i 19.452 strana gosta, a izašla su 4.103 domaća i 13.429 stranih gostiju. Jučer je pak do 12 sati u Istru ušao 1.221 domaći i 14.736 stranih gostiju, a izašla su 2.972 domaća i 10.689 stranih putnika.

Većina je gostiju u Istru došla iz Austrije i Njemačke koje slave ovaj blagdan, dok u Njemačkoj još od Duhova traju u pojedinim saveznim pokrajinama školski praznici. Također, nešto je veći broj domaćih gostiju. U Turističkoj zajednici Istre nadaju se dobrim rezultatima, iako nemaju procjenu koliko će gostiju za produženi vikend doći na Poluotok. Kako kaže čelni čovjek TZ-a Denis Ivošević, zadovoljni su dosadašnjim prometom do 21. svibnja. Naime, prema posljednjim podacima njegovog TZ-a, u Istri je od početka godine do 21. svibnja ostvareno 415 tisuća dolazaka i 1,65 milijuna noćenja.

- U tom smo periodu imali osam posto više dolazaka i devet posto više noćenja što je odlično s obzirom na činjenicu da smo u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na lani imali minus. Svibanj je uspio sve nadoknaditi usprkos izuzetno lošem vremenu koje nas prati cijeli mjesec, veli Ivošević. Što se tiče lipnja, veli da još nema konkretnih prognoza, ali da će biti dobar bude li se vrijeme popravilo. (B. BAN; snimila J. PREKALJ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter