Tijelo voli jednostavne i zdrave namirnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo 90 posto populacije u Hrvatskoj pojede manje od preporucenih 400 grama voca i povrca dnevno i time se svrstavamo medu uglavnom nerazvijene zemlje od Bangladeša preko Brazila do Zimbabvea.

Zanimljivi su podaci Državnog zavoda za statistiku koji je lani objavio da je potrošnja voca i povrca u Hrvatskoj 2008. bila 10,7 posto manja nego u veljaci prošle godine, što je posljedica cinjenice da je voce i povrce poskupjelo izmedu 20 i 50 posto. Tada je drasticno pala i potrošnja ribe i morskih proizvoda, za 20,8 posto, dok je potrošnja mesa porasla za 7,7 posto.

Kada se spomene voce i povrce, u Hrvatskoj se najcešce zaboravlja cinjenica da je važno od ukupne kolicine povrca i voca odabranog za dnevnu potrošnju trecinu koristiti u svježem obliku, odnosno bez termicke obrade. U slucajnim anketama koje se provode medu stanovništvom na ulicama ljudi sasvim opravdano negoduju zbog cijena voca i povrca te imaju primjedbe što uvozimo sve i svašta, ali se zaboravlja da se pod unos voca i povrca podrazumijeva i unos vrijednih namirnica koje su vrlo jeftine i iz domaceg su uzgoja.

Tajne povrca
Primjerice kupus, koji se odavno udomacio u prehrani Hrvata, u novije vrijeme jedemo sve manje, a uopce nismo svjesni koliko je zdrav, niskokalorican i ljekovit. Primjerice, sadrži mnogo vitamina C, koji propada na visokim temperaturama i najbolje ga je jesti sirovog. Sve vrste - bijeli, zeleni i crveni - preporucuju se u prehrani. Iako kupusi razlicite boje sadrže i ponešto razlicite nutrijente, to su ipak za potrošace suvišni detalji.

U svim vrstama kupusa ima puno kalcija, kalija, željeza, bakra, cinka, magnezija, korisnih sumpornih spojeva, karotena, vitamina E, K i B skupine, a u kiselom kupusu se nalazi i manje poznat i rijedak vitamin U. Zbog velike kolicine kalija kupus se u terapeutske svrhe najcešce koristi za izlucivanje suvišne tekucine iz organizma, dakle za lijecenje bolesti prouzrocenih poremecajima u izmjeni tvari, poput gihta i reume. Tajni je sastojak kupusa, koji štiti od raka, sulforafan, sumporni spoj, odnosno fitokemikalija koja potice stanice na izlucivanje kancerogenih tvari.

Kelj je takoder iznimno vrijedna namirnica koja može preventivno djelovati protiv raka, kao i rajcica, koja obiluje likopenom. Mrkva je takoder vrlo jeftina i vrijedna namirnica i posjeduje niz ljekovitih svojstava za tjelesni razvoj djeteta, jaca kosti i povecava otpornost prema infekcijama, povecava broj crvenih krvnih zrnaca, suzbija anemicnost, cuva i poboljšava vid.

Minerali i vitamini
Sezona je krastavaca, koji su takoder primjerene cijene, a važnost za njihovu upotrebu predstavljaju minerali i vitamini. Oko polovine kolicine minerala cini kalij, a ostali su kalcij, fosfor, natrij, željezo, mangan i jod. Visoki udjel kalija, a mali udjel natrija cini krastavce djelotvornim diuretikom. Zato se oni prilikom pripreme ne bi smjeli soliti, jer se time poremeti omjer kalija i natrija, a time anulira njihovo diuretsko svojstvo. Na tržnici ima i špinata, a kada dode sezona jeftinijeg grožda, posebice crnog, jedite ga što više jer sadrži resveratrol koji sprjecava oksidaciju LDL kolesterola te umanjuje opasnost od pojave bolesti krvožilnog sustava.

U ovo doba godine, umjesto limuna i naranci, koji su odstajali u hladnjacama, pripremite si jeftinu i slasnu domacu salatu. Sitno naribajte kupus za salatu i pomiješajte s naribanom mrkvom. Ako volite celer, naribajte ga jer vrlo povoljno djeluje na cijeli organizam, pogotovo pri preopterecenosti i umoru. Salatu zacinite i dobit cete osvježavajuci i visokovrijedan obrok.

Špinat sadrži podosta oksalne kiseline, i to najviše u peteljkama, koje prilikom cišcenja treba odbaciti, a ako su mlade i špinat se priprema na salatu, obvezno ga treba zakiseliti limunovim sokom, da bi se oksalna kiselina istjerala. Dobro ga je i kuhati s mlijekom, jer se oksalna kiselina veže na kalcij iz mlijeka.

Paprika, i slatka i ljuta, u puckoj medicini poznata je po svojoj ljekovitosti. Koristi se kao antidepresiv, antireumatik, afrodizijak, antiseptik, aromatik i diuretik. Zbog velikih kolicina vitamina C preporucuje se kao dodatak prehrani za jacanje imunološkog sustava.


Podijeli: Facebook Twiter