Tijelo glatko poput satena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Privremenih metoda uklanjanja dlaka ima mnogo. Brijanje žiletom ili posebnim aparatima, cupanje pincetom ili voskom, elektroepilacija - samo su neke od najpopularnijih, ali i onih koje ovise o pragu tolerancije na bol, a cesto uzrokuju nuspojave poput ožiljaka, još gušcih i pigmentiranijih, uraslih dlaka ili upale korijena. Suprotno, u posljednjih dvadesetak godina primjena svjetlosnih zraka u estetskoj dermatologiji sve je cešca, a njihov ucinak - dugotrajna glatkost i gotovo nikakve nuspojave - sve traženiji.
- Cinjenica je da manualna depilacija vodi do pojave vrlo cvrstih i otpornih dlaka te mehanickog oštecenja površine epidermisa, dok depilacije voskom nerijetko izazivaju alergije i urastanje dlaka. Danas se pak profilirala suvremena metoda fotoepilacije uz pomoc aparata koji emitiraju elektromagnetske valove te njima, za razliku od drugih, ne može i ne smije rukovati svatko, objašnjava Jadranka Markušic, dr. med. dermatovenerolog, koja navodi dvije najpopularnije depilacijske metode koje u novije vrijeme daju najbolje i najtrajnije rezultate - fotoepilaciju laserom te IPL uredajem kojim i sama tretira svoje pacijente.
- Kod IPL-a elektromagnetski valovi su pulsirajuci i nepravilni, dakle uredaj emitira više zraka raznih valnih duljina koje nisu usmjerene u istom pravcu. Apsorbiraju se u pigmentu melaninu, cime se oslobada energija koja uništava folikul dlake. Važno je medutim naglasiti da dovoljne kolicine pigmenta ima samo u jednoj od tri faze rasta dlake - onoj anagenoj, koja isto kao i katagena te telogena faza neovisno putuje i sazrijeva razlicitim brzinama prema površini kože, istice Markušic i dodaje da je duljina anagene faze ovisna o mjestu, kao i samom broju dlaka. Zbog toga je vremenski razmak izmedu tretmana i uspjeh uklanjanja dlaka fotoepilacijom vrlo individualan.
- Teško je predvidjeti eventualni broj tretmana IPL-om jer on varira i prilagodava se individui, ovisi o dijelu tijela, vrsti kože, pigmentaciji, vrsti i jacini terminalnih dlaka te velicini površine koja se tretira. Ipak, u prosjeku se radi oko cetiri do šest tretmana koji se ponavljaju u razmacima od petnaest dana. Rezultati su sjajni, nestaje 70 do 80, pa cak i 90 posto dlaka, govori nam Gordana Leskur-Juric, kozmeticarka i vlasnica salona Nova, u kojemu takoder provodi tretmane IPL aparatom. Prema iskustvu, naglašava da se puno bolji ucinak ostvaruje kada se dlake prije tretmana obriju te ih se pusti da izrastu tek milimetar-dva.
- Nije dobro kada su dlake predugacke jer u tom slucaju aparat gubi svoju snagu. Logicno, zraka ce lakše uništiti korijen dlake ukoliko je dlaka manja. Nakon tretmana dlake ostaju na broju, no kroz tjedan ili dva one otpadaju. Da bih smanjila eventualnu nelagodu, koristim jednostavnu metodu pothladivanja, odnosno stavljanja leda na dio koji se tretira. Buduci da se dlaka uništava na 70 stupnjeva, klijenti imaju zaštitne naocale, objašnjava Leskur-Juric.
Bitno je naglasiti i da je prije fotoepilacije važno pacijentu uzeti opcu i dermatološku anamnezu te ga pregledati, postaviti indikacije i kontraindikacije te tocno utvrditi da je dlakavost samo fiziološki ili genetski uvjetovana.
S time se slaže i estetski kirurg dr. Mario Zambelli, koji tretman odstranjivanja dlaka izvodi dugopulsnim Alexandrite laserom, jednim od trenutno najsavršenijih lasera na tržištu.
- Neke se osobe žele kompletno riješiti dlaka, a uklanjanje dlacica laserskom tehnikom pokazalo se kao izvrsno alternativno rješenje za sve žene i muškarce koji žele brzo i bezbolno doci do rezultata koji ce biti brži i trajniji od svih ostalih metoda. Dakle, krajnji kozmeticki efekt prilicno je dugotrajan, estetski vrlo prihvatljiv za današnje standarde. Takoder, prednost laserske tehnike je u tome što se istovremeno može raditi na velikim površinama pa se tako cijele noge mogu tretirati jednim tretmanom koji traje oko sat vremena, tumaci Zambelli. Slicno kao i kod IPL-a, valna duljina zrake odredene boje raspoznaje slicnu boju u tkivu, no suprotno od IPL-a - laser ima samo jednu vrstu zrake iste valne duljine koja je koherentna, ciljano i kontrolirano briše zadani cilj - pigment korijena dlake. Rizik od epidermalnog oštecenja ne postoji, a pacijent tijekom tretmana ima ugodan osjecaj.
Možda najveci nedostatak, koji svi oni koji su se upustili u avanturu odstranjenja dlaka pripisuju najnovijim tehnologijama, jest cinjenica da niti jedan od njih dlake ne uklanja - zauvijek.
- Ljudi ponekad previše ocekuju od ovakvih vrsta fotoepilacija, prvenstveno zato što je marketing kozmeticke industrije na velika vrata oznacio stop dlakama. Moramo biti svjesni da doživotna depilacija ne postoji, a ja ne vjerujem da ce ikada i postojati. Naime, dlaka je jedan autonomni mikroorgan u ljudskom organizmu, a organizam ima svoje principe biološkog funkcioniranja, tako je i ta dlaka pod utjecajem mnogih hormonalnih i imunoloških faktora. Zato je apsolutno nemoguce da se kompletno unište sve stanice folikula dlake, nemoguce je iskljuciti hormonalni sistem jer tada više ne bismo bili ljudi, zakljucuje Markušic.


Podijeli: Facebook Twiter