Tijela žrtava iz malezijskog zrakoplova u hladnjačama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mrtva tijela s mjesta pada malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini prevezena su na obližnju željezničku postaju i ukrcana u vagone-hladnjače, izjavio je u nedjelju Michael Bociurkiw, glasnogovornik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), a prenose svjetske novinske agencije.

Njegov tim bio je na željezničkoj postaji u Torezu i vidio je da su u tri vagona-hladnjače vreće s mrtvim tijelima označene brojevima. Promatračima OESS-a je rečeno da je u vlaku 169 mrtvih tijela, ali oni nisu mogli provjeriti i potvrditi tu brojku.

Ruska novinska agencija RIA Novosti izvijestila da je vlak krenuo prema Donjecku, ali je tu informaciju opovrgnuo Aleksander Borodai, "premijer" samoproglašene "Narodne Republike Donjeck".

Borodai je rekao da nije planirano odvoženje posmrtnih ostataka prije dolaska međunarodnog tima stručnjaka. Iako je međunarodna javnost oštro kritizirala uklanjanje tijela žrtava s mjesta nesreće, Borodai je ustvrdio da je to učinjeno zbog vrućine i zaštite od divljih životinja.

"Jučer smo počeli premještati mrtva tijela jer nismo mogli više čekati zbog vrućine i zbog toga što ima puno pasa i divljih životinja", objasnio je Borodai.

"Premjestili smo mrtva tijela iz poštovanja prema obiteljima", kazao je on, dodajući da bi bilo nehumano ostaviti ih tamo u tim uvjetima.

Po njegovim riječima, u Torez je premješteno 156 mrtvih tijela, pa u ovom trenutku vlada zbrka oko točnog broja tijela u vagonima hladnjačama, osobito zato što je jedan ukrajinski dužnosnik kazao da je "prebačeno 192 tijela i osam dijelova tijela".

Ukrajinske hitne službe su priopćile da su dosad pronašle posmrtne ostatke 196 od 298 žrtava, a njihov glasnogovornik je rekao da potragu otežavaju naoružani separatisti.

Ukrajinska vlada i proruski separatisti postigli su u nedjelju preliminarni dogovor o uklanjanju tijela s mjesta nesreće leta MH17 Malaysia Airlinesa.

Međutim, i dalje ostaje pitanje hoće li strani istražitelji dobiti slobodan i puni pristup mjestu nesreće. Zapadni čelnici prijete Rusiji novim krugom sankcija ako ne iskoristi svoj utjecaj i izvrši pritisak na separatiste da omoguće pristup istražiteljima.

Potpredsjednik ukrajinske vlade Volodimir Grojsman potvrdio je da će se posmrtni ostaci žrtva čuvati u vagonima-hladnjačama. Po njegovim riječima, oni bi trebali biti prevezeni u Harkiv, više od 250 kilometara sjeverno od mjesta pada zrakoplova i daleko od teritorija koji je u rukama pobunjenika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter