Tijekom vikenda na ist. cestama stradalo 27 osoba

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Tijekom proteklog vikenda, na području Policijske uprave istarske, dogodile su se 22 prometne nesreće, od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom, 14 nesreća s ozlijeđenim osobama i sedam nesreća s materijalnom štetom. U nesrećama je stradalo 27 osoba, jedna je poginula, šest osoba je teško ozlijeđeno, a 20 osoba je zadobilo lakše ozlijede.

Ipsilon: Pijana u suprotnom smjeru s kćerkom

Policija je u nedjelju oko 2.30 sati uhitila 39-godišnjakinju iz Pule sa 1,55 promila i zbog vožnje u suprotnom smjeru na dionici autoputa Višnjan - Nova Vas dok je u vozilu imala 12-godišnju kćerku. Naime, vozačica je upravljajući Peugeotom 107 pulskih oznaka ušla na autoput kod čvora Višnjan u suprotni smjer prema Novoj Vasi. Policija je presrela vozilo kod čvora Nova Vas i alkotestom utvrdila da je vozačica pijana te da se u vozilu nalazi 12-godišnje dijete.

Zbog opasnosti od ponavljanja prekršaja vozačica je uhićena i uz optužni prijedlog sprovedena nadležnom prekršajnom sudu, dok je brigu o djetetu preuzeo nadležni Centar za socijalnu skrb. Naime, policija je zaprimila dojavu u 2.05 sati da se jedno vozilo kreće u suprotnom smjeru na istarskom Ipsilonu. Brzom intervencijom umaška policija je krenula u obilazak i kod čvora Nova Vas ulovila vozačicu. Potom je vozačica zajedno s kćerkom predana porečkoj policiji koja ih je dovezla do porečke postaje, a ujedno i pozvala djelatnicu iz područnog Centra za socijalnu skrb koja je preuzela djevojčicu i predala sestri od majke. Vozačica je nakon otriježnjenja dovedena na porečki Prekršajni sud. Prema neslužbenim informacijama doznajemo da je 39-godišnjakinja iz Pule nepravomoćno osuđena na novčanu kaznu od 6.300 kuna i na zabranu upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od šest mjeseci.

Savudrija: BMW-om u stablo

Teške ozljede u prometnoj nesreći dvojica 20-godišnjaka iz Belišća i Rijeke u subotu oko 4.50 sati na području Savudrije. Obojica su prebačena u pulsku Opću bolnicu na liječenje gdje su im utvrđene teške ozljede. Prometna nesreća se dogodila kada je 20-godišnjak iz Belišća upravljao BMW-om riječkih oznaka po kolniku nerazvrstane ceste kod Savudrije te je dolaskom do raskrižja s cestom Savudrija - Alberi zbog neprilagođene brzine kretanja nastavio vožnju ravno i udario u stablo i reklamnu tablu.

Rovinj: Teško ozlijeđen dvadesetogodišnji mopedist

Dvadesetdvogodišnjak iz Rovinja je teško ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu oko 18.20 sati u Ulici braće Božić u Rovinju. Nesreća se dogodila kada je mladić uzpravljao mopedom Piaggio pulskih oznaka te se zbog neprilagođene brzine nije uspio zaustaviti i udario je u stražnji dio automobila Mazda Premacy austrijskih oznaka kojim je upravljala 50-godišnja austrijska državljanka. Naime, vozačica je zaustavila automobil radi propuštanja pješaka na pješačkom prijelazu kada je moped naletio na nju. Zbog zadobivenih ozljeda, 22-godišnjak je prevezen u Opću bolnicu Pula, gdje je utvrđeno da je teže ozlijeđen. Zbog počinjenje prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, protiv njega se pokreće prekršajni postupak.

Pula: Pala s Harley Davidsona

Državljanka Finske (56) teško je ozlijeđena u padu s motocikla u nedjelju oko 13.40 sati u Rakovčevoj ulici u Puli. Zbog zadobivenih ozljeda je prebačena u pulsku Opću bolnicu na liječenje. Prometna nesreća se dogodila kada je upravljajući motociklom Harley Davidson finskih oznaka kolnikom Rakovčeve prema raskrižju sa Zagrebačkom te je započela kočiti s namjerom da skrene u desno, no zbog neprilagođene brzine kretanja, pala je na kolnik i teško se ozlijedila. Zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, protiv 56-godišnjakinje se pokreće prekršajni postupak.

Štinjan: Bez kacige sletio s ceste Tomosom i teško se ozlijedio

Četrdesetjednogodišnjak iz Pule je teško ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila u petak oko 4 sata u Štinjanu. Prometna nesreća se dogodila kada je 41-godišnjak upravljao mopedom Tomos pulskih oznaka ulicom Šurida te je dolaskom do raskrižja s Turulskom ulicom u desnom zavoju prešao na lijevu stranu kolnika, a potom je sletio na zemljanu površinu, gdje je udario u metalni nosač prometnog ogledala i pao na kolnik. Mopedista nije imao zaštitnu kacigu, a zbog zadobivenih ozljeda prevezen je u Opću bolnicu Pula, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen te je zadržan na liječenju. Zbog počinjenje prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, protiv njega se pokreće prekršajni postupak.

Radi sprječavanja težih posljedica i stradavanja, policija podsjeća da prema odredbama Zakona o sigurnosti na cestama, vozač motocikla ili mopeda te vozač četverocikla bez zaštitne kabine i lakog četverocikla bez zaštitne kabine, kao i osobe koje se prevoze na tim vozilima, moraju za vrijeme vožnje na cesti, na glavi nositi propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter