Tijekom rujna milijun turistickih dolazaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vidno zadovoljan ostvarenim rezultatima, ministar turizma Damir Bajs predstavio je u dragulju hrvatske prirode i turizma, na Plitvickim jezerima, turisticke rezultate Hrvatske u prvih devet mjeseci ove godine. Bajsovo zadovoljstvo svakako proizlazi iz cinjenice da je tijekom rujna ostvaren milijun turistickih dolazaka, što je jednako prošlogodišnjem rujnu, te 6,2 milijuna nocenja, što u odnosu na prošlogodišnji rujan predstavlja porast od golemih sedam posto.

A unatoc crnim predvidanjima o 25-postotnom turistickom padu, ministar Bajs pohvalio se odlicnim rezultatima u prvih devet ovogodišnjih mjeseci. Tako je ostvareno nešto više od 55 milijuna nocenja, jedan posto više nego u istom razdoblju lani. Prevedeno na nocenja to znaci da su ove godine ostvarene 483.000 nocenja više nego lani. Broj je dolazaka turista za dva posto manji nego u prvih devet mjeseci prošle godine i iznosi 9,2 milijuna. Što se tice rujna, treba reci da su sve primorske hrvatske županije ostvarile porast broja turistickih nocenja.

Najveci rast u dolascima u devet ovogodišnjih mjeseci ponovno bilježi Licko-senjska županija, šest posto, u plusu su i Istarska i Primorsko-goranska županija, dok je Dalmacija u petpostotnom padu. Turisticka zarada još nije poznata, iako i Bajs govori o tome da je vec danas ostvareno 95 posto od prošle godine. Najodaniji Hrvatskoj i ove godine bili su turisti iz Njemacke, Austrije i Italije, u plusu su Srbija, Bugarska i Ukrajina te u mnogim dijelovima Hrvatske Poljska.


Podijeli: Facebook Twiter