Tijekom ljeta voda se crpi i iz pulskih bunara

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

I dok se već gotovo dva mjeseca pogled upire u nebo čekajući toliko željenu kišu koja bi natopila žednu zemlju Puljani, barem za sada, ne trebaju strahovati od redukcija vode. Kako vele iz Vodovoda Pula raspolaže se s dovoljnim količinama vode i ove godine nema bojazni od nedostatka i redukcija. Prije svega zato što grad ima i rezervnih opcija.

Valja znati da se građani Pule vodom opskrbljuju iz četiri sustava - pulskih bunara, izvora Rakonek u dolini Raše i Gradole na Mirni te iz akumulacijskog jezera Butoniga. Koji su bunari trenutno u funkciji i koji su daljnji planovi s njima upitali smo direktora pulskog Vodovoda Deana Starčića. Kako veli, pulski Vodovod upravlja s 14 bunara na svojem vodoopskrbnom području.

To su bunari Peroj, Karpi, Tivoli, Valdragon 3, 4 i 5, Škatari, Jadreški, Šišan, Ševe, Campanož, Lokvere, Fojbon i bunar Rizzi. U sustavu vodoopskrbe tijekom cijele je godine uključen bunar Šišan, a u razdoblju povećane potrošnje vode u sustav je uključen i bunar Ševe. Bunar Tivoli je ove godine ponovo uključen u sustav od početka srpnja i ostaje uključen najmanje do kraja kolovoza, doznajemo od direktora Starčića.

- Na ovom bunaru, kao i na bunaru Campanož još su 2012. godine dograđena postrojenje za dodatno pročišćavanje vode za piće, i time su bile ublažene teškoće s ondašnjom sušom. Preostali bunari su u pričuvi u slučaju ukazivanja potreba za dodatnim količinama vode, veli Starčić. Na svim se bunarima se, kako veli, konstanto provode uzorkovanja sirove i obrađene vode, a temeljem nalaza odlučuje se o korištenju pojedinog bunara.

Radi utjecaja okoliša na kvalitetu sirove vode, za obradu vode nekih bunara potrebno je izraditi postrojenje za dodatno pročišćavanje vode. Inače, najstariji i fortificirani bunari na području Pule kopani su još u doba Austrije i u njih vode prirodne protočne žile tako da se pune za vrijeme velikih padalina. Četiri najveća bunara daju gotovo 80 posto vode, drugi su manji i zato se u njih zasad i ne ulaže. Neki su od bunara zbog brojnih propusnih septičkih jama zagađeni fekalijama no kako se na njihovom području rješava kanalizacija tako se i diže kvaliteta vode.

Zanimljivo je napomenuti i da su u doba Austrije ti bunari osiguravali dostatne količine vode za Pulu s tim da su vojni bunari, a to su upravo fortificirani Jadreški, Šišan i Fojbon, bili namijenjeni vojsci, a ostali civilnom stanovništvu. Ti se vodovodi, sve do dolaska Italije, nisu miješali, odnosno bili su strogo razdvojeni. Tek je Italija počela razmišljati o tome da se ta dva sustava napajanja vodom objedine. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter