Tijekom blagdana groblje će obići oko 200 tisuća ljudi

Pripreme za blagdan Svi svetih u punom jeku
Pripreme za blagdan Svi svetih u punom jeku

Kao i svake godine u ovo vrijeme, pripreme za obilježavanje blagdana Svi sveti na pulskom gradskom groblju u punom su jeku. Da su blagdani pred vratima i vrijeme kada se prisjeća najmilijih koji više nisu među nama, osjeća se na svakom koraku gradskog groblja u Puli. Mnogobrojni građani uređuju grobove svojih umrlih, djelatnici Monte Gira čiste, uređuju i nasipavaju staze, djelatnici Herculanee orezuju drveće, kose travu unutar i oko groblja.

U tijeku su intenzivne pripreme prije blagdana tijekom kojeg gradsko groblje, prema riječima direktora Monte Gira Darka Buršića, obiđe i do 200.000 ljudi. Pripreme su stoga ključne, kaže, a sve kako se ne bi stvarala gužva jer, usprkos organiziranom i besplatnom javnom prijevozu, većina građana dolazi svojim automobilima.

- Upravo je u tijeku obilježavanje horizontalne signalizacije ispred groblja, a znakovi će biti postavljeni i u bližoj okolici. Da se posjetitelji ne bi gubili i bespotrebno stvarali gužve, u organizaciji parkiranja pomagat će i prometno redarstvo, policija, naši djelatnici, a bit će tu i djelatnici Pula parkinga i Herculanee, rekao nam je direktor Buršić i dodao da će i ove godine tijekom blagdana promet prema groblju biti jednosmjeran, upravo radi izbjegavanja gužvi.

Direktor Monte Gira kaže da će tijekom blagdana groblje raditi od 0 do 24 sata, iako je već i sada, uoči samih blagdana, otvoreno cijeli dan i noć. Također, kao i godinama unatrag, na centralnom križu gradskog groblja, građani će moći upaliti svijeće za sve one koji više nisu s nama, a možda su pokopani na nekom drugom groblju. Svim će posjetiteljima na usluzi biti djelatnici Monte Gira koji će na groblju dežurati. Na groblju se, kao i godinama dosad, organiziraju i dvije mise ispred kapelica.

Pulaprometovi autobusi će, 1. i 2. studenog, voziti besplatno svakih pola sata, i to prije podne od 8.30 do 11 i poslijepodne od 15 do 18 sati. Vozit će na relacijama Gradsko groblje - Starih statuta - Giardini - Zagrebačka - Mletačka - Trg Republike - Marulićeva - Nazorova - Trg Republike - Dalmatinova (tržnica) - Smareglina - Giardini - Istarska - Flavijevska (Arena, apoteka Punta) - 43. istarska divizija (autobusni kolodvor) - Gradsko groblje. Besplatni prijevoz dogovoren je sporazumom između Monte Gira i Pulaprometa, a isto tako će na temelju sporazuma s Policijskom postajom i komunalnim redarstvom Grada Pule biti pojačana regulacija prometa na prilazima groblju. Besplatni prijevoz bit će omogućen i na relaciji od gradskog groblja Pula do groblja u Štinjanu. (N. SOFTIĆ; D. ŠTIFANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter