Tihomir Orešković u podne objavljuje sastav nove Vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Imena kandidata za ministre koji će biti u novoj hrvatskoj Vladi mandatara Tihomira Oreškovića, bit će objavljena u četvrtak u podne, nešto više od dva mjeseca nakon provedenih parlamentarnih izbora.

Tomu će prethoditi sjednica Predsjedništva HDZ-a, na kojoj će se, osim o ministrima, govoriti i o budućim potpredsjednicima Hrvatskog sabora te predsjednicima parlamentarnih radnih tijela iz redova Domoljubne koalicije.

Čelnici HDZ-a i Mosta tijekom dana bi trebali potpisati i sporazum koji će, po riječima Mostove zastupnice Ines Strenja Linić, sadržavati ključne točke koje je Most "ispregovarao i s jedne i s druge strane".

Ministre i program Vlade mandatar Orešković poslijepodne bi na zajedničkoj sjednici u Hrvatskom saboru trebao predstaviti zastupnicima parlamentarne većine, koji bi novu Vladu trebali potvrditi na plenarnoj saborskoj sjednici u petak.

Sjednica Hrvatskog sabora sazvana je posljednjega dana 30-dnevnog roka koji je mandatar Orešković dobio od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za sastavljanje Vlade, a neki ustavni stručnjaci tumače da bi nova Vlada morala biti potvrđena prije ponoći jer bi, u protivnom, mandatar od predsjednice morao tražiti produljenje roka, što iz HDZ-a oštro odbacuju.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, odbacivši to tumačenje nazvao ga je "pokušajem podvale".

"To smo provjerili i ti pokušaji lagane podvale nisu točni. Ako saborska sjednica počne u petak, 22. siječnja, i Vlada bude predstavljena, onda rasprava može trajati i deset dana, i to se računa pod taj datum", naglasio je Karamarko.

Hoće li oporba pokušati opstrukcijskim raspravama glasovanje odgoditi do iza ponoći još nije poznato, a očekuje se kako će se ta tema otvoriti u četvrtak, na sjednici Predsjedništva SDP-a.

Nova vlada samo što nije sastavljena, čelnici HDZ-a i Mosta kažu da je posao pri kraju te da sve ide odlično. Službeno imena još ne žele otkrivati, no neslužbeno, kako javlja HRT - uz novog predsjednika vlade Tihomira Oreškovića i dvojicu potpredsjednika Tomislava Karamarka i Božu Petrova, spominju se ova imena ministara:

Zdravko Marić - financije

Josip Buljević - MORH

Predrag Šustar - obrazovanje

Tomislav Tolušić - regionalni razvoj i fondovi Europske unije

Goran Pauk - turizam

Oleg Butković ili Božidar Longin - promet

Filip Dragović ili Predrag Brkopec - MUP

Slavko Orešković ili Mirna Šitum - zdravlje

Mijo Crnoja - branitelji

Zlatko Hasanbegović ili Dinko Čutura - kultura

Slaven Dobrović - zaštita okoliša

Juro Martinović ili Ante Šprlje - pravosuđe

Romana Galić - socijalna skrb

Marinko Škare - gospodarstvo

Miro Kovač - vanjski poslovi

Ante Ćorušić je, kako se čini, ispao iz kombinacija za ministra zdravlja. Kao mogući ministar gospodarstva spominje se profesor Marinko Škare, javlja HRT. On kaže da je s mandatarom Oreškovićem razgovarao o gospodarskim problemima Hrvatske, no ne i o svojem angažmanu kao ministra.

Ni za Miju Crnoju ne može se sa sigurnošću tvrditi da je baš on novi ministar branitelja. Završni razgovori i konačni popis ministara bit će gotovi večeras, nova Vlada trebala bi javnosti biti predstavljena sutra.

HDZ-ov dr. Ante Ćorušić spominjao se kao novi ministar zdravstva, no njegova reforma, čini se, nije pala na plodno tlo. S njom se navodno nije složio ni Most pa su se pojavili novi kandidati, to su liječnici Zovak, Rotim i Nakić.

Jedino sigurno ime koje će zasjesti u fotelju ministra financija je Zdravko Marić koji dolazi iz Agrokora, a bio je i državni tajnik u Ministarstvu financija kada ga je vodio Ivan Šuker, javlja HRT.

Kako doznaje HRT, HDZ-ova Ivana Maletić figurirala je kao sigurna ministrica za EU fondove, no ostaje u EU parlamentu. Kao ministar EU fondova na njeno mjesto doći će župan Virovitičko-podravski, HDZ-ovac Tomislav Tolušić.

Goran Pauk, HDZ-ov župan u Šibensko-kninskoj županiji trebao bi biti novi ministar turizma nakon što je HDZ-ov kandidat Gari Cappelli odustao. A što se tiče imena nepoznatih javnosti spominje se ministar gospodarstva prof. Škaro iz Pule koji dolazi s tamošnjeg turističkog fakulteta. Spominje se i Lovro Kuščević, HDZ-ovac koji bi trebao sjesti u fotelju ministra graditeljstva.

Osoba koja sigurno neće u izvršnu vlast je Nikola Grmoja - nakon što se formira Vlada, on se vraća u Metković. Od dva potpredsjednička mjesta u Vladi, jedno bi trebao imati Ivan Lovrinović iz Mosta, a drugo Branko Hrg iz HSS-a.

Tu su još i ona imena koja se vrte od prošloga tjedna: Brzica i Buljević za ministre obrane, a što će biti sa Crnojom, potencijalnim ministrom branitelja još uvijek se ne zna, nakon što je javnost čula za njegov gaf oko takozvanog registra izdajnika, pojavila su se neka nova imena. Križaljke još nisu gotove, no sigurno ćemo više znati sutra, za kada su najavljene konferencije za novinare ispred Domoljubne koalicije i Mosta. (Hina, P. N.)


Podijeli: Facebook Twiter