Tihomir Horvatić priznao da je pokušao ubiti suprugu

(Arhiva GI)
(Arhiva GI)

Tihomir Horvatić (46) iz Umaga tijekom suđenja je u cijelosti priznao krivnju za pokušaj ubojstva svoje bivše supruge Ružice 4. listopada prošle godine pa je na današnjoj glavnoj raspravi od suca zatražio ubrzanje pravomoćnosti zatvorske kazne od dvije godine i sedam mjeseci koju je za njega zatražilo Županijsko državno odvjetništvo i koju je on prihvatio. Izricanje nepravomoćne presude zakazano je za preksutra u 9.15 sati.

Tihomir Horvatić svoju je tada bivšu suprugu dočekao maskiran pored stubišta u ulazu zgrade u kojoj je stanovala oko 6 sati te je udarao i pokušao zadaviti i slomiti joj vrat. Iako se ona branila, Horvatić je pobjegao ne izvršivši svoj naum jer ga je u tome spriječio susjed koji je čuo ženino vriskanje te ga je nekoliko puta po tijelu udario povocem za pse. Motiv napada na bivšu suprugu bile su međusobne nesuglasice nakon razvoda.

Horvatić je, osim ubrzanja postupka pravomoćnosti presude, zatražio da se zbog bolesti, bronhijalne astme, uputi na izdržavanje kazne u neku za njega primjerenu ustanovu, a sudac Zdravko Garić objasnio mu je da to može zatražiti prilikom pregleda u Centru za psihosocijalnu dijagnostiku u koji će biti upućen odmah po pravomoćnosti presude.

Zastupnica Županijskog državnog odvjetništva u svojoj je završnoj riječi istaknula da je dokazano kazneno djelo koje se stavljalo na teret Horvatiću te je zatražila za njega da se osudi po zakonu i produlji mu istražni zatvor, u kojem se nalazi od uhićenja 4. listopada prošle godine. Odustala je od izricanja mjere obveznog psihijatrijskog liječenja jer se ono izriče po novom kaznenom zakonu samo za okrivljenike koji su kazneno djelo počinili u neubrojivom stanju, a utvrđeno je da je Horvatić kritične zgode bio smanjeno ubrojiv.

Budući da je svojim priznanjem pridonio ubrzanju procesa te izrazio kajanje, ŽDO je zatražio da se proglasi krivim i osudi na dvije godine i sedam mjeseci zatvora. Horvatićev odvjetnik složio se s tim prijedlogom. (S. BODLAJ IVAŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter