Tiha, ledena noc

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ledena pulska katedrala sinoc je udomila svecani božicni koncert Akademskog simfonijskog orkestra i Akademskog mješovitog zbora Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli. Dirigent Miroslav Homen na pocetku koncerta napomenuo je da ce program zbog velike hladnoce biti skracen te da nece biti pauze.

Prvi su nastupili clanovi Akademskog mješovitog zbora koji su u kaputima i zimskim jaknama otpjevali samo sedam božicnih pjesama i popularnih gospel skladbi. Na scenu je tada stupilo 16 clanova Akademskog simfonijskog orkestra koji su uz zbor i soliste Lidiju Horvat Dunjko (sopran), Rolanda Brausa (bas) i Igora Vlajnica (tenor) izveli prigodnu "Misu u G-duru" Franza Schuberta. Iako je hladnoca koja se uvlacila u kosti glazbenika i publike bila gotovo nesnošljiva, orkestar, zbor i solisti i u tim su nehumanim uvjetima uspjeli izvedbu održati na zavidnoj kvalitativnoj razini.

Iznenadenje veceri bila je izvedba božicne pjesme "Sjecanja" za koju je tekst napisala Lidija Horvat Dunjko, a uglazbio ju je Bashkim Shehu. Za svecani kraj koncerta na scenu je stupila i Sofija Cingula (mezzosopran) koja je uz Lidiju Horvat Dunjko i u pratnji zbora i orkestra otpjevala nezaobilaznu "Tihu noc" Franza Grubera.


Podijeli: Facebook Twiter