Tih smo godina osvajali slobode, koje smo danas izgubili


U sklopu 4. Sajma knjige u Kanfanaru, održana je, i to odmah večer nakon Rijeke, promocija monografije Željka Krušelja pod nazivom "Igraonica za odrasle: Polet 1976.-1990."  Uz autora hit knjige izdavačke kuće Adamić, na promociji su sudjelovali i

Zoran Simić, jedan od urednika kultnog lista, Dragan Ogurlić, u ime izdavača te Damir Strugar, Poletov novinar, za kojeg je Krušelj opisujući i predstavljajući ga publici, naglasio da je osoba nevjerojatne energije i jedan od poletovih fenomena. Govoreći o Krušelju, Simić je naglasio kako je ovom, po svemu posebnom i osebujnom knjigom, koja priča o stvarnim ljudima i događajima, a ne mitovim iz slavnih 80tih, autor je odradio rudarski posao, a o kakvom je ogromnom poslu bilo riječ govorio je Dragan Ogurlić. 

-Kada sam dobio rukopis u obliku doktorske disertacije, koji je imao 1100 fusnota, shvatio sam da ju je nemoguće čitati. Nagovorio sam Krušelja, da fusnote odbaci i doda novo, deseto poglavlje koje će govoriti gdje su danas i što rade ljudi koji su ga stvarali. Upravo, kad vidite današnje karijere Poletovca i gdje su se sve po svijetu kapilarno proširili onda je tek jasno kakav je to bio hrvatski rasadnik intelektualaca, rekao je, među inim, urednik knjige.

O fenomenu Poleta i monografiji proizašloj iz vremena kada su se rušile barijere i postavljale nove granice govorio je Zoran Simić, koji je u samom uvodu parafrazirao riječi dvojice istaknutih književnika i bivših Poletovaca- Nikice Petkovića, koji je rekao kako su se tih godina osvajale slobode koje smo danas izgubili, odnosno njegovog prijatelja po peru Bore Radakovića, koji govoreći o tom vremenu kaže da smo je tih godina Amsterdam i London imali u Zagrebu.

-Mi smo te novine živjeli i radili i pomjerali medijske i ine slobode. U žurnalističkom smislu prvi smo uveli "jezik ulice", govor svakodnevnice, odnosno gonzo novinarstvo gdje je autor teksta ujedno i protagonist) podsjetio je Simić, nabrojivši potom i mnoge Poletovce, zaslužne za dizajn novina, strip kojeg je upravo afirmirao ovaj list, autore i autorske stranice posvećene filmu, glazbi, fotografiji, likovnoj umjetnosti iz koje su proizašla neka od najznačajnijih imena današnje hrvatske suvremene scene…

Govoreći i o ekipi Poleta s druge strane Učke, Krušelj je "ogolio" Damira Strugara, kazavši kako se upravo njegovo ime i rad isticao. Jer, gdje god da ga se poslalo i što god da je radio, od izvješća s utakmice, fešte i izbora za miss ili pak političkog skupa, sve je teme jednakovrijedno obrađivao i davao im istu važnost

-Njegova količina tekstova, umješnost i brzina pri pisanju bila je nevjerojatna. Jednostavno, bio je multipraktik - osoba koja je dobila ekskluzivni i tada prvi intervju s Mišom Brozom, otišla na platformu INA-e, otkrila mnoge afere među kojom i onu o vrsnom nogometašu Slaviši Žungulu i poznatom i do tad nedodirljivom ginekologu Asimu Kurjaku, naveo je Krušelj. Sam Strugar, do suza je nasmijao publiku prisjećajući se novinarskih zgoda.

Među inima, prepričao je i zgodu s Asimom Kurjakom,  "serviseru" bogatih arapskih žena kojemu su Japanci, za potrebe bolnice poklonili tada vrlo rijedak i skup ultrazvuk. Međutim, njega je čuveni ginekolog prisvojio, a o toj je aferi Strugar pisao u Poletu.

Rezultat svega toga, osim činjenice da je upravo ovaj pulski novinar bio i rekorder po broju Poletovih tužbi, bila je i jedna simpatična ponuda. Naime, nakon objavljenog teksta ravnatelj bolnice u kojoj je ultrazvuk završio, u znak zahvale što je dirao u nedodirljivog Kurjaka, ponudio mu je petnaest dana besplatnog boravka u bolnici. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter