Tigar iz Walesa u vreloj noći pulskog amfiteatra

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Gotovo je pet godina prošlo od prvog koncerta Toma Jonesa u pulskoj Areni koji je sinoć na istom mjestu u vreloj ljetnoj noći pokazao da ga glas dobro služi, kao i njegova sposobnost da šarmira publiku.

Prepuna Arena dočekala je ovog slavnog pjevača koji je prije 77 godina rođen u Walesu da bi karijeru započeo početkom 1960-ih, no unatoč tome, godine mu ne smetaju da redovito putuje i pjeva dok ga fanovi vjerno prate.

Originali i obrade

Koncert je otvorio obradama pa je prva na redu bila "Burning Hell", jedna iz opusa blues legende Johna Lee Hookera, no polako su na red došle i njegove solo uspješnice kao što su "Sexbomb" i "Delilah". Malo ljudi vjerojatno zna i da je njegova najpoznatija pjesma, nostalgična balada "Green, green grass of home" također obrada koju je davno prvi snimio Johnny Darrell. Svejedno, radilo se o originalima ili obradama, publika je bila jednako zadovoljna te ga je oduševljeno dočekala.

Zbog svog doprinosa britanskoj pop glazbi postao je nositelj kraljičine titule Sir, a tijekom uspješne karijere je prodao više od sto milijuna ploča i ostalih nosača zvuka, a među ženskom populacijom postao je poznat pod nadimkom Tigar iz Walesa te se  nametnuo se kao jedan od seks simbola druge polovice 20. stoljeća.

Seksi glas i gluma 

Sam je jednom prilikom rekao da je kod njega seksi njegov glas, način kako pjeva i kako se izražava. Zanimljiv je to komentar osobe koju je tuberkuloza spriječila da postane rudar, a svoj prvi veliki hit snimio je 1965. i bio je to "It's not unusual". U karijeri je snimio više od 40 studijskih albuma, a zadnji "Long lost suitcase" objavio je 2015., a kritičari su ga uglavnom dočekali s vrlo dobrim recenzijama.

Osim što je poznat kao čovjek koji snima ploče i koncertira, Jones se pojavio i u nekim filmovima i serijama, često glumeći sebe kao što je to bilo u animiranoj seriji o Simpsonima ili u filmu "Mars napada", a pojavio se i kao jedan od sudaca u talent showu "The Voice" koji se emitirao na BBC-ju. (M. RADIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter