Ticijan Peruško: Istru trebaju voditi stručni

Ticijan Peruško (A. KANCELAR)
Ticijan Peruško (A. KANCELAR)

Kandidat za župana Hrvatskih laburista-stranke rada Ticijan Peruško predstavio se priopćenjem u kojem navodi da su najznačajnije mjere za borbu protiv "korupcije, nepotizma i rasprodaje Istre" uvođenje sustava za detekciju korupcije, provjeru poštovanja zakona postojećih ugovora o radu zaposlenika u županijskoj upravi, smanjenje beneficija županijskim pročelnicima i zapošljavanje stručnih, a ne politički podobnih osoba.

"Laburisti žele Istru voditi na načelima stručnosti i sposobnosti. Istra je od svih njenih građana i svatko mora imati jednake šanse, a to danas nemamo. Uvođenjem sustava za detekciju korupcije dobit će se informacije o potencijalnim koruptivnim radnjama. Tako će,  uz otkrivanje već nastale korupcije, biti u mogućnosti uvesti dodatne kontrole za područja koja su procijenjena visokim koruptivnim rizikom", navodi.

Ističe da će provjeriti poštovanje zakona i plaća za sve postojeće zaposlenike u županijskoj upravi. "Županijski pročelnici bit će osobe koje nemaju dodatnog privatnog biznisa. Na taj ćemo način isključiti bilo kakvu mogućnost političkog pogodovanja njihovim privatnim ili obiteljskim poduzećima. Imovina županijskih pročelnika i župana bit će transparentna. Njihove imovinske kartice objavljivat će se javno jednom godišnje da bi građani imali uvid u stanje imovine župana i županijskih pročelnika", piše u priopćenju.

Peruško navodi da laburisti žele sačuvati resurse za buduće naraštaje. "Protivimo se beskrupuloznom bogaćenju političara, gdje političari kupuju zemljišta i preprodajom zarađuju milijune kuna, kupuju luksuzne nekretnine i sela, dok istovremeno građani tonu u kreditima za rješavanje stambenog pitanja."

Protive se nepotizmu. "Uložit ćemo maksimalne napore u procesu otkrivanja, zaustavljanja i sankcioniranja nepotizma. Zapošljavat ćemo stručne, a ne politički podobne osobe. Laburisti ne zastupaju podobnost, već zastupaju stručnost, znanje i visoke moralne vrijednosti", zaključuje Peruško. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter