Ticice, kolaci kojih skoro više nema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Moderna vremena, moderne navike. Sve manje slobodnog vremena, sve manje kuharskog umijeca. Sve smrznuto, polugotovo, brzo, jednostavno. Tko bi više radio madarice, torte, princeze ili minjone kada ih može, prilicno ukusne i skoro kao domace, kupiti vec gotove.

Stoga je sve više kolaca koji se sve manje pripremaju, a neki ostaju tek u sjecanjima starijih. Jedan takav kolac još uvijek, istina sve rjede, priprema teta ?ordana Markežic iz sela Pregara. Rijec je, zapravo, o tijestu od kojeg su se pripremale, ovisno o prigodi, tri slastice: svatovski kolac, rogjac za rodilje te ticice za djecu tijekom Uskrsa.

Zanimljivo je da su se za svadbu pripremala cetiri kolaca: tri za crkvu (za župnika, sakristana i za bacanje medu ljude nakon izlaska iz crkve), a cetvrti je bio namijenjen mladencima. Oni bi ga zajedno prelomili i podijelili s uzvanicima tako da je svatko prije rucka pojeo komadic.

Naravno da su se ticicama za Uskrs djeca jako radovala, jer, osim pokojeg bombona te šake lješnjaka i u najboljem slucaju neke narance, slatkiša i kolaca nije bilo u današnjem izobilju.



Svatovski kolac i uskrsne ticice
Sastojci:
2 kg finog pšenicnog brašna, 8 jaja, 100 g maslaca, 100 g margarina, 2 kocke kvasca, 1-2 žlice ulja, 8 žlica šecera, 1 limun, 1 naranca, malo soli, 4 dl mlijeka.

Priprema:
brašno staviti u posudu, u sredini napraviti udubinu u koju se stavi malo tople vode, kvasac, žlica šecera, 8 žumanjaka. Kroz prste se usitne maslac i margarin te se dodaju u smjesu, zatim ulje, naribana kora limuna i narance. Od bjelanjaka se napravi tvrdi snijeg i doda smjesi.

Tri cetvrtine litre tekucine (pola vode, pola mlijeka), 8 žlica šecera i malo soli ugrije se na otprilike 35 stupnjeva Celzija i sve se zajedno umijesi u ne pretvrdo tijesto, pusti se pokriveno na toplom da se diže, razdijeli se na cetiri dijela i oblikuje svatovski kolac; pusti se da se još jednom digne, premaže jajetom i pece u toploj pecnici na 180 - 200 stupnjeva Celzija oko pola sata, ovisno o velicini kolaca. Po želji vruci se kolac pospe šecerom u prahu.


Podijeli: Facebook Twiter