Tican: Stotine slavile sunce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotine posjetitelja i ove je godine ljetni solsticij obilježilo u Višnjanu. Sad vec tradicionalni Astrofest ponovno je ponudio sadržajan program, a sve je pocelo biranjem Astrovina i predavanjem profesora Korada Korlevica o vezi gastronomije i astronomije u vecernjim satima u starom gradu.

Kako se primicala ponoc ljubitelji astronomije, te ostali željni zabave, pohodili su livadu pored zvjezdarnice u Ticanu. Tamo su tocno u ponoc zadnje sunceve zrake ispracene paljenjem velikog krijesa u kamenom krugu pred pozornicom, nakon cega je nastupio bend Carpe Diem, s dijelom repertoara posebno osmišljenim za tu manifestaciju.





Profesor Korlevic održao je potom predavanje "Astronomska slikovnica", te je uz iznimno veliko zanimanje auditorija pricao o najnovijim promjenama u astronomiji. Zanimljivo, vijesti koje je donosio dogadale su se prakticki manje od 24 sata prije predavanja.

U meduvremenu, mnogi su pored zvjezdarnice promatrali Saturn i zvijezde, dok su neki samo uživali u druženju ne pokazujuci interes za znanstveni segment Astrofesta.





U vec odmakloj noci, na scenu se još jednom vratio Carpe Diem, a najkracu noc u godini posjetitelji su ispratili uz glazbu Marka Ritoše, koji je solo piano-rhodes koncertom zabavio prisutne do dolaska suncevih zraka. U više navrata tijekom noci clanovi poreckog USB-a odradivali su performanse s vatrom, a izmedu nastupa publiku je ambijentalnim i new age ritmovima zabavljao DJ Zuben el Genubi.

Raznovrsnim dogadanjima Astrofest se ponovno potvrdio kao kvalitetna znanstveno-društvena manifestacija, no ulaznica od 30 kuna novina je na koju brojni posjetitelji u Ticanu i Višnjanu nisu gledali blagonaklono.


Podijeli: Facebook Twiter