Thompsonu pozajmica iz Latinske Amerike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Provjera imovine estradnjaka dio je šire akcije Porezne uprave koja je, usporedivši popis nekretnina i prijavljenih prihoda gradana, dosad uocila da se kod 3.000 ljudi radi o velikim nesrazmjerima, odnosno da je stecena imovina za najmanje 25 posto viša od prijavljenih prihoda. Od tog broja na razgovor ih je vec pozvano dvije tisuce.

Ukoliko ne uspiju objasniti odakle im imovina, država ce razliku izmedu prijavljenih prihoda i vrijednosti imovine tretirati kao neprijavljeni dohodak i na njega naplatiti porez. No, ukoliko se ni taj porez ne uspije naplatiti od poreznih obveznika, država ce ih kazneno goniti za utaju poreza. Maksimalna zaprijecena kazna za takvo djelo može, ovisno o iznosu o kojem se radi, iznositi i do deset godina zatvora.

Neslužbeno doznajemo da je Marko Perkovic Thompson u tjednu poslije Uskrsa bio u zagrebackoj Poreznoj upravi. Pritom je dao izjavu u kojoj sve objašnjava financijskom pozajmicom što ju je dobio iz jedne zemlje Latinske Amerike. Je li tome tako teško ce biti poreznicima provjeriti s obzirom na to da se, kako saznajemo, radi o zemlji s kojom Hrvatska nema sporazum o razmjeni podataka.

Marko Grubnic, znan i kao Modni Macak, danas je bio nedostupan. Saznajemo kako je i on jedan o onih koji su svoju izjavu Poreznoj upravi vec dali. Pritom se, navodno, pozivao na roditelje koji su mu financijski pomogli, a koje sad takoder ceka "rešetanje" poreznika. Lidija Samardžija, menadžerica Zlatana Stipišica Gibonnija, po objavi informacije da inspekcija cešlja racune i njenog šticenika izjavila je da njih nitko iz Porezne inspekcije nije kontaktirao.

Naši izvori, medutim, tvrde da su i Zlatan Stipišic i kolega mu Dražen Zecic (ciji je mobitel za našeg zvanja bio iskljucen op.a.) pozive primili, primitak potvrdili, te se izjasnili da ce dati iskaz do petka kada za sve pozvane istjece rok za ocitovanjem.

Porezna uprava zato nije primila povratnicu od takoder pozvanih poduzetnice Fani Horvat i njenog partnera gradonacelnika Splita Željka Keruma, Jelene Rozge i Maje Šuput. Hoce li se pozivu odazvati Neno Belan, koji je, prema našim saznanjima takoder na popisu, nismo uspjeli saznati. Ni on se nije javljao na naše pozive.

Prekršaji prije 2008. u zastari
U mreži porezne uprave dosad se, osim estradnjaka i javnih osoba, našlo i obrtnika, lijecnika i odvjetnika, a imovina koja je stecena prije 2008. godine nije predmet provjere, jer su svi moguci financijski prekršaji u vezi s njom u - zastari. (S. PAVIC, J. KLARIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter