Thompson pravomocno izgubio spor s Pulom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pjevacu Marku Perkovicu Thompsonu i njegovoj agenciji MP-tonu d.o.o. iz Zagreba nisu povrijedena ljudska prava i pravo na rad niti je Opcinski sud u Puli pogrešno utvrdio cinjenicno stanje kada je odbio njihov tužbeni zahtjev da im Grad izda suglasnost za održavanje koncerta u Areni u ljeto 2008. godine.

Presudu Opcinskog suda u Puli od 2. prosinca 2008. potvrdilo je vijece Županijskog suda na sjednici od 28. studenog 2011. te je postala pravomocna.

Županijski sud odbio je kao neosnovanu žalbu Thompsona i njegove agencije na presudu Opcinskog suda te je u obrazloženju ustvrdio da je presuda u njenom bitnom dijelu valjana i zakonita, da su razlozi za presudu jasni i logicni, da nisu pocinjene bitne povrede odredaba parnicnog postupka i da je cinjenicno stanje pravilno i potpuno utvrdeno.

Županijski sud u presudi navodi da nije sporno da je Grad Pula kao vlasnik Arene ovlašten da s njom cini što ga je volja i da svakog drugoga od toga iskljuci ako to nije protivno tudim pravima i zakonskim ogranicenjima, pa tako ima i pravo posjedovanja, uporabe, korištenja i raspolaganja amfiteatrom. Ogranicenja su propisana Zakonom o zaštiti i ocuvanju kulturnih dobara.

Sud je utvrdio da je pravilnik Grada Pule od 1. veljace 2007. tek poziv zainteresiranim osobama da upute ponudu za sklapanje ugovora. Tužitelji su to ucinili podneskom od 22. srpnja 2008., a Grad Pula ponudu nije prihvatio.

Sud, konstatira se u presudi, nije ovlašten naložiti Gradu da ponudu prihvati niti bi mogao naložiti da se sklapa ugovor o zakupu, pa cak i kada bi se temeljem javnog natjecaja izabrao ponuditelj koji ne odgovara uvjetima iz natjecaja. Sud bi mogao "ici" samo do poništenja tog natjecaja.

Županijsko vijece smatra da je prvostupanjski sud ispravno odbio tužbeni zahtjev Thompsona i agencije, valjano primijenio materijalno pravo te valjano odlucio da Gradu Puli trebaju nadoknaditi parnicni trošak u iznosu od 7.085 kuna. (S. BODLAJ IVAŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter