Thompson ne smije u Švicarsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncert Marka Perkovica Thompsona koji se ove subote trebao održati u švicarskom Kriensu otkazan je nakon što su mu tamošnje vlasti zabranile ulazak u zemlju. Nastup kontroverznog hrvatskog pjevaca otkazan je nakon što mu je savezni ured za migraciju zabranio ulazak u Švicarsku na temelju "novih zakljucaka" službe za analizu i prevenciju. Prema pisanju portala 20minuten, hrvatskom glazbeniku koji slovi za neofašista savezni ured za migraciju izdao je zabranu ulaza u državu kakva se donosi u svrhu zaštite javnog reda. Takva zabrana može se donijeti kada su u pitanju osobe koje ne djeluju u skladu sa švicarskim pravnim poretkom.

Prema priopcenju za javnost, koje je objavio Afrim Baftiroski, vlasnik nocnog kluba u kojem se trebao održati koncert, odluku o zabrani ulaska u zemlju u ponedjeljak mu je javila policija kantona Luzern. Vlasnik kluba kazao je i da je koncert bio rasprodan te ce sada, u zamjenu za Thompsona, morati ponuditi nastup druge, adekvatne hrvatske "superzvijezde".

Zdravko Barišic, Thopsonov menadžer, u utorak je u svoje i ime svog klijenta kazao da ne može vjerovati da pjevacu koji je obišao cijeli svijet Švicarska brani kretanje i ulazak u zemlju. "Koncert nije otkazan, nego je organizator dobio usmeno priopcenje da je ured za migraciju Thompsonu zabranio ulazak u Švicarsku. Mi službeno nismo dobili nikakve obavijesti o tome i ne možemo vjerovati da mu se zabranjuje ulazak u državu koja je uzor demokratskog poretka. Ponavljam, sada cekamo službeno priopcenje o tome, a ako ga ne dobijemo, ici cemo u Švicarsku", kazao je Barišic i dodao da ce tražiti potporu hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i hrvatskog veleposlanstva u Švicarskoj.

Na službenoj web stranici kluba u utorak je i dalje stajala najava za koncert. Cim je najavljen, nastup "skandaloznog pjevaca" naišao je na kritike tamošnje javnosti, posebice medu lokalnim i nacionalnim politickim skupinama. Protivnici njegova održavanja kao razlog zbog kojeg bi ga trebalo zabraniti isticali su nacionalisticke konotacije u tekstovima pjevaca koji "velica nasilje i pjeva fašisticke pjesme".


Podijeli: Facebook Twiter