"The Proposal" Marka Lulića


Izložba Marka Lulića "The Proposal/Prijedlog" bit će otvorena u subotu u 20 sati u vodnjanskoj Apoteci - Prostoru za suvremenu umjetnost. Kustosica izložbe je Branka Benčić, koja ističe da ova izložba Marka Lulića u Apoteku donosi pregled radova austrijskog umjetnika, koji obuhvaćaju različite medije i prakse - objekt, instalaciju, crtež, tekst i video.

- "Proposal / Prijedlog" okuplja tri grupe međusobno povezanih radova – seriju crteža koji se temelje na tekstu, a referiraju se na kontekst umjetničkog rada, izlaganja, institucija i sustava umjetnosti, te video rad "The Circle (Model of Relations)" i objekt "Monument to Movement" koji putem strategija performasa i teksta obrađuju temu spomenika. Strategije dekonstrukcije koncepta spomenika, arhitekture, te nasljeđa modernizma u Istočnoj i Zapadnoj Europi i njihova aproprijacija, već su više od deset godina polazišta umjetničke prakse Marka Lulića. Zanimaju ga mehanizmi prevođenja i transpozicije, premiještanja konteksta, procesi izmjene odnosa i izmještanja značenja. Lulić re-kreira i re-interpretira baštinu modernizma služeći se različitim materijalima i medijima, arhitekturu i spomenike "prevodi" i rekontekstualizira. Objekte i prostore ispunjava posve novim značenjima na temelju formalnih aspekata, te kulturnog, društvenog i političkog konteksta. Navedeni radovi postavljaju pitanja o vremenu post- monumenta,  preispitivanju  koncepta monumentalnosti i dematerijalizacije spomenika, aktiviraju pitanja izlaganja, reprezentacije i refleksije institucija umjetnosti i umjetničkog sustava, ističe Branka Benčić. 

Izložba se realizira u okviru projekta Kulturjahr 2017 - godine kulturne suradnje Austrije i Hrvatske, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu. Izložba Marka Lulića "The Proposal", nadovezuje se ne programsku liniju Apoteke "Ovo (ni)je muzej".

Vizualni umjetnik Marko Lulić, rođen je u Beču 1972, godine, gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u vodećim međunarodnim umjetničkim institucijama, muzejima i galerijama diljem svijeta. Dobitnik je brojnih nagrada i umjetničkih rezidencija. Živi i radi u Beču. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter