The Pirate Bay seli servere u orbitu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako se riješiti ACTA-e i slicnih zakonskih prijedloga osmišljenih da stanu na kraj fenomenu piratstva na internetu (i smanje slobode svih korisnika mreže nad mrežama)? Osnivaci najpoznatijih stranica za razmjenu datoteka putem popularnih torrenta - The Pirate Baya na svom su blogu najavili da ce uskoro pokušati u Zemljinu orbitu poslati bespilotne letjelice koje ce služiti kao internetska veza, a moci ce ju prekinuti samo napad zrakoplovima. Podaci bi se slali s letjelica na servere na Zemlji, a da bi to sprijecile, vlasti bi se morale ukljuciti u "pravi rat".

"Ne možemo se više ogranicavati samo na servere na zemlji. S modernim radijskim odašiljacima možemo servere postaviti i u Zemljinu orbitu, a vlasti bi naš sustav mogle srušiti samo izravnim napadom", stoji u napisu objavljenom na blogu The Pirate Baya. Osnivaca popularnih stranica za razmjenu datoteka - Peter Sunde, Carl Lundstrom, Fredrik Neij i Gottfrid Svartholm Warg - prošlog su mjeseca osudeni na zatvorske i novcane kazne, a od tada pa sve do danas stranica je nekoliko puta blokirana.

Iako ideja o seljenju servera u orbitu zvuci suludo za potrebe medijske pompe uvijek se može pronaci dežurni strucnjak koji ce reci da je to izvedivo. Ta je uloga u slucaju The Pirate Baya i njihovih zvjezdanih staza i ratova pripala strucnjaku za telekomunikacije Stuartu Mackintoshu koji odgovorno tvrdi: "Bespilotne letjelice mogle bi se koristiti kao zracne verzije modema za bežicni internet, kakve nalazimo u gotovo svakom domu diljem svijeta. Informacije bi se tom bežicnom vezom slale natrag na Zemlju, a sustav bi bilo gotovo nemoguce uništiti, sve dok "odašiljac" u orbiti radi."


Podijeli: Facebook Twiter